71 Yıllık Fidan Üretim Merkezi

Hatay'da 71 yıl önce oluşturulan ve o günden bu yana yılda ortalama 125 farklı türde 6 milyon fidanın yetiştirildiği Serinyol Orman Fidanlığından bölgenin yanı sıra farklı kentlere de hizmet veriliyor Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Altındaş: 'Ürettiğimiz fidanları vatandaşlara ücretsiz dağıtımın yanı sıra ağaçlandırma çalışmaları ve erozyonu önlemede kullanıyoruz'.

Hatay'da 1945 yılında kurulan ve o günden bu yana kapasitesi ile üretim çeşidini arttırarak gelişen Serinyol Orman Fidanlığında 125 farklı türde 6 milyon civarında fidan yetiştiriliyor.

Fidanlığın 421 dönüm arazisinde 450 işçi, toprağın hazırlanmasından tohumların ekimine ve bakımına kadar her türlü işle en ince ayrıntısına kadar büyük emek veriyor.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, fidanlıkta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, fidanlıkta çam, servi, akasya türlerinin yanında peyzaj bitkileriyle beraber 125 türün yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi.

Türkiye genelinde 28 orman fidanlığının bulunduğunu ifade eden Altındaş, 'Serinyol Orman Fidanlığı da Türkiye'deki en önemli fidanlıklardan biri. Ürettiğimiz fidanları vatandaşlara ücretsiz dağıtımın yanı sıra ağaçlandırma çalışmaları ve erozyonu önlemede kullanıyoruz. Ayrıca buradan kamu kurum ve kuruluşlarına da fidan veriyoruz.' diye konuştu.

Fidanlıkta, Denetimli Serbestlik ve İŞKUR ile yapılan protokol çerçevesinde yılda 250 ile 450 arasında işçinin sigortalı olarak asgari ücretle çalışma fırsatı da yakaladığını belirten Altındaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) öğrencilerinin de uygulama yaptığını aktardı.

Altındaş, fidanlıktan Hatay'ın yanı sıra Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Şanlıurfa, Elazığ, Adıyaman, Adana ve Kayseri gibi illere de fidan gönderimi yapıldığını söyledi.

Açıklamanın ardından Altındaş, Serinyol Orman Fidanlık Müdürü Mustafa Hüner ve fidanlık şefi Recep Aydöner ile basın mensuplarıyla fidanlığı gezdi ve tohum ekimi gerçekleştirdi.

Fidanlık çalışanlarından Fatma Öztürk, 8 yıldan bu yana fidanlıkta çalıştığını ve bu iş sayesinde aile ekonomisine katkı sağladığını anlattı.

Emine Öztürk de daha önce ev hanımı olduğunu, 8 yıldan bu yana yaptığı ve günlük ortalama 40 lira kazandığı iş ile ek gelir elde ettiklerini belirtti.

Kaynak: AA