TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan Açıklaması

'(Fındık) Üreticinin önünü görebilmesi için fiyatların bir istikrarda olması lazım' 'Üretici bahçeye girmediği zaman fındığın kalitesi düşük, maliyeti yüksek ve üretimde de bir gerileme olacaktır. Bu nedenle milli ürün olarak gördüğümüz fındığımıza zarar gelecektir'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, fındık üreticisinin, önünü görebilmesi için fiyatların istikrarlı olması gerektiğini söyledi.

Soydan, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındıkta serbest piyasanın arz talebe göre şekillendiğini belirtti.

Fındık üreticisinin, gelecek yılki ürüne yönelik yapacağı çalışmalar için istikrarın önemine işaret eden Soydan, 'Üreticinin önünü görebilmesi için fiyatların bir istikrarda olması lazım. Üretici bu seneden fındığına bir maliyet yapacaktır, masraf edecektir. Fındık üreticisi, 'bu masrafı seneye alabilir miyim, alamaz mıyım?' diye düşünür.' dedi.

Soydan, üreticinin, 'fındık rekoltesi çok oldu, fiyatlar dibe vuracak' şeklinde korkmaması gerektiğini kaydederek, şöyle devam etti:

'Eğer üreticiyi bu şekilde korkutursak bahçeye sokamayız. Üretici bahçeye girmediği zaman fındığın kalitesi düşük, maliyeti yüksek ve üretimde de bir gerileme olacaktır. Bu nedenle milli ürün olarak gördüğümüz fındığımıza zarar gelecektir. Bu gibi istikrarsızlık karşısında muhakkak bir taban fiyat uygulamasının oluşması lazım ya da serbest piyasada fındık rekoltesi çok veya az olduğunda da istikrarlı bir fiyatın devam etmesi gerekir. Çünkü üretici de fındığın ticaret tarafındadır.'

Fındık üreticisinin, ürüne harcadığı maliyet karşılığında bir fiyat beklediğini dile getiren Soydan, 'İhracatçılar nasıl ki maliyet karşılığında satarken bir fiyat belirliyorsa üretici de maliyetinin karşısında bir fiyat almak isteyecektir. Onun için bu sektörün bir bütün olarak, hem üretici hem manav hem ihracatçı hem sanayi birlikte hareket etmesi anlamında istikrarlı bir fiyatın sağlanması lazım.' diye konuştu.

Kaynak: AA