Tiran'da 'Atık Madde İthalatı' Protestosu

Arnavutluk'a atık madde ithalatına izin veren yasa tasarısına tepki göstermek amacıyla Tiran'da gösteri düzenleyen vatandaşlarla polis arasında arbede yaşandı.

Arnavutluk'a atık madde ithalatına izin veren yasa tasarısına tepki göstermek amacıyla başkent Tiran'da gösteri düzenlendi.

Bir kısmı geceyi de protesto alanında geçiren sivil toplum kuruluşları temsilcileri, çevreci aktivistler ve vatandaşlardan oluşan göstericiler, sabah saatlerinde Arnavutluk Meclisi önünde toplandı. Gösterinin başlamasından kısa bir süre sonra, polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı.

Polis, iki göstericiyi gözaltına alırken, bu kişilerin kısa bir süre sonra serbest bırakıldıkları öğrenildi.

'Atık Madde İthalatına Karşı İttifak' tarafından düzenlenen gösteriye katılan vatandaşlar, ülkeye atık ithal edilmesine izin veren yasa tasarısının iptal edilmesini talep ediyor.

Arnavutluk Meclisinden 22 Eylül'de geçen yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Bujar Nishani tarafından onaylanmamış ve yeniden görüşülmek üzere meclise iade edilmişti.

Yasa tasarısı, Arnavutluk'taki geri dönüşüm endüstrisinin taleplerini karşılayacak ikincil hammadde olarak tehlikeli olmayan katı atıkların ülkeye ithalatına izin veriyor.

Atık madde ithalatının ülke ekonomisine destek sağlamayacağını ve sınır noktalarındaki kontrol mekanizmalarına rağmen çevrenin kirlenmesine neden olacağını ileri süren sivil toplum örgütleri, Arnavutluk'a atık madde ithalatının durdurulmasını istiyor.
Kaynak: AA