Suudi Arabistan Ticaret Ve Yatırım Bakanı Kasbi Açıklaması

'Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunda temel hedef, ülkenin ekonomisini petrolden sonraki aşamaya taşımak'.

Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasbi, ülkesinin 2030 vizyonunun temel hedefinin ekonomilerini petrolden sonraki aşamaya taşımak olduğunu ifade etti.

İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. toplantısı dolayısıyla İstanbul'da bulunan Suudi heyetine başkanlık eden Kasbi, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Kasbi, Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunun uygulanmasıyla vatandaşlarına kaliteli bir yaşam sağlayacak finansal gelirlerin yerel pazara akacağı, ülkedeki yatırım oranının artacağı, gençlere iş imkanları sağlanacağını belirterek, 'Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunda temel hedef, ülkemizin ekonomisini petrolden sonraki aşamaya taşımak.' dedi.

Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunun ekonomik, sosyal ve kalkınma alanlarını ihtiva eden kapsamlı bir plan olduğunu söyleyen Kasbi, bu planın, eşsiz coğrafi konum, yatırım gücü ve Arap-İslam medeniyetinin derinliği olmak üzere üç saç ayağı üzerine kurulu olduğunu aktardı.

Kasbi, Kızıldeniz bölgesinin dünya ticaret hacminin yüzde 13,5'ini kapsadığını hatırlatarak, 'Suudi Arabistan, Afrika kıtası ile diğer bölgeler için büyük bir lojistik merkez haline gelerek bu durumdan istifade edebilir. Ayrıca istifade için yatırım alanları, maden kaynakları, alternatif enerji ve sanayinin ulusallaştırılması alanları da bulunuyor.' diye konuştu.

İSEDAK 32. toplantısında hedefin İslami finans stratejilerinin gözden geçirilmesi olduğunu kaydeden Kasbi, ya tahvil ya da üretim ile pazarın gelişimine ayak uydurulması gerektiğini söyledi.

Kasbi, toplantıda İslami sermayenin ihtiyaçlarının incelendiğini söyleyerek, üye ülkelerdeki İslami finans sektörünün büyük bir gelişme kaydettiğini, bu sektörün acilen desteğe gereksinimi olduğunu sözlerine ekledi.

Dünyadaki en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın gelirinin yüzde 80'i ham petrol satışına dayanıyor. Ülkenin dış ticaret verilerine göre günlük petrol üretimi 10,6 milyon varile ulaşıyor.

Suudi Arabistan gelirinin ana kaynağı petrol üretimine bağımlılığını azaltmayı hedefleyen 2030 vizyonunu 25 Nisan'da açıklamıştı. Suudi Arabistan'ın 2014'te ham petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle mali gelirinde keskin bir düşüş yaşadığı ifade ediliyor.

Kaynak: AA