Şanghay İşbirliği Örgütüne Üyeliğe Anketten Destek Çıktı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kolukırık koordinatörlüğünde gerçekleştirilen siyasi gündem araştırmasından Türk halkının Şanghay İşbirliği Örgütüne üyelik konusuna büyük oranda destek verdiği ortaya çıktı.

Şanghay İşbirliği Örgütüne Üyeliğe Anketten Destek Çıktı
Siyasi gündem araştırması yapan AREDA Araştırma Şirketi’nin Türkiye Kasım-2016 Siyasal Gündem Araştırması sonuçları açıklandı. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kolukırık koordinatörlüğünde gerçekleştirilen araştırma, 30 büyükşehirde, bin 724 denekle 21-22 Kasım tarihleri arasında yapıldı.

Türk halkı AB sürecini sürdürmeyi gereksiz görüyor

Araştırmada vatandaşlara AB’nin Türkiye’ye karşı sergilediği siyasi tavrı nasıl değerlendirdikleri soruldu. Katılımcıların yüzde 82’si AB’nin tavrını olumsuz bulduklarını belirtti.

Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliği yolundaki sürecini ve bunu devam ettirmesini gereksiz bulanların oranı ise yüzde 68 oldu.

Şanghay İşbirliği Örgütüne destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şanghay İşbirliği Örgütüne üyelik konusundaki ifadesi Türk halkından büyük destek gördü. Anket sonuçlarına göre katılıcıların yüzde 76’sı bu işbirliği içinde olunmasından yana görüş bildirirken, katılımcıların yüzde 82’si özellikle 15 Temmuz sonrası normalleşen Türkiye-Rusya ilişkilerinin sürdürülebilir ve yeni işbirliği potansiyeline sahip olduğu düşüncesinde. Türk halkının yüzde 58’i, Türkiye’nin, bölgesinde yaşanan sorunlar ve küresel sıkışmalara karşılık pozitif manada hala bir çekim merkezi ve merkez ülke konumunda olduğu kanaatinde.

Türk halkının yüzde 32’si Amerika’nın yeni Başkanı Donald Trump’la birlikte ABD-Türkiye ilişkilerinin geleceği açısından ve eski döneme oranla daha iyi olacağı görüşünü bildirirken, ABD ile ilişkilerde değişen bir şey olmayacağını savunanların oranı yüzde 41 oldu.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren SDÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kolukırık, "Türk halkının AB süreci ve Türkiye’ye karşı sergilediği tutumla ilgili görüşlerinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gerilen AB Türkiye ilişkilerinin, normalleşme seviyesinden oldukça uzak görüldüğü ortaya çıkıyor. Ayrıca araştırmada AB-Türkiye ilişkilerinin seyri bakımından karşılıklı ilişkilerin devamı konusundaki negatifliği de gösteriyor" dedi.

Türk halkının, Şangay İşbirliği Örgütüne desteğinin büyük oranda görüldüğünü belirten Kolukırık, halkın Türkiye’nin bölgesinde merkez ülke konumunda olduğuna ilişkin görüşünü açıkça ortaya koyduğunu da söyledi.

Kaynak: İHA