'Öğretmenin Emeklisi Olmaz'

Edirneli emekli sınıf öğretmeni Nevin Önder, vefalı öğrencileri sayesinde emekliliğinde de öğretmenliğin güzelliklerini yaşıyor Nevin öğretmen: 'Öğretmenin emeklisi olmaz, meslekte çalıştığım yıllardan bu yana birçok anı biriktirdim. İnsan işliyorsun. İnsanlara eğitim öğretim vermek onları geleceğe hazırlamak onların her gününü ilmek ilmek işlemek çok güzel bir duygu'

Yetiştirdiği öğrencilerinin vefalı çıkması nedeniyle emeklilik hayatında da mesleğinin güzelliklerini taşıyor.

Sınıf öğretmeni olarak 1981 yılına kadar onlarca öğrenci yetiştiren Edirneli Nevin Önder (80) milli eğitimde 27 yıl hizmet verdi.

Profesör, mühendis, doktor gibi mesleklere sahip olan öğrencilerinin kariyerlerinden çok vefalı olmaları Nevin öğretmenin yüreğini en çok kabartan duygu oldu.

24 Kasım'da ve diğer bazı özel günlerde öğrencilerinin hediyelerini hala saklayan Nevin hoca, siyah beyaz anılarla geçmişinin geleceğe taşıyor.

Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 35 yıl önce emekli olmasına rağmen öğrencilerin henüz vefasızlıklarını görmediğini söyledi.

Babasının istemesi üzerine öğretmenlik mesleğini seçtiğini ancak her zaman çok sevdiğini ifade eden Önder, 'Bu meslek öyle kutsal bir meslektir ki insanoğlu bunu ömrünün sonuna kadar unutmaz. Öğretmenlerde ömrünün sonuna kadar öğretmendir' dedi.

Babasının hatıra defterine yazdığı notun öğretmenlikte hep yolunu ışıtan bir fener vazifesi gördüğünü anlatan Önder, şunları kaydetti:

'Rahmetli babam Süleyman Cengizay, ben küçükken 'ah kızım bir öğretmen olsan' diye vasiyet ederdi hep. Babamın dediği gibi de öğretmen oldum. Babacım o yıllarda hatıra defterime 'Öğretmen bir milletin yaşamasının temel taşıdır. Öğretmenlik mesleğine adım attığın gün ne mutlu bana, özü sözü Türk bir öğretmen babasıyım, iftihar ve bahtiyarlık duyuyorum' yazmıştı.

Rahmetli babam öğretmenlikle ilgili bana bu nasihati bıraktı, bende ömrüm boyunca bu nasihati en iyi şekilde yerine getirdim. Öğretmenin emeklisi olmaz. Meslekte çalıştığım yıllardan bu yana birçok anı biriktirdim. İnsan işliyorsun. İnsanlara eğitim öğretim vermek onları geleceğe hazırlamak onların her gününü ilmek ilmek işlemek çok güzel bir duygu. Rahmetli eşim de öğretmendi. Biz okulda işimiz bittiğinde evimize gelir, 'şu öğrencinin bu eksiğini nasıl tamamlayabiliriz, bu öğrenci daha nasıl başarılı olabilir' diye sürekli bunları konuşurduk. Bu anılar siyah beyaz fotoğraflarda canlanıyor.'

15 Temmuz'da darbe girişimi felaketini yaşayan Türkiye'nin, içeride ve dışarıda düşmanlarının olduğunu dile getiren Önder, yeni neslin aldığı eğitimle Türkiye'yi daha iyi yerlere taşıyacağının altını çizdi.

Nevin Önder, 15 yıl önde öğrencilerinin kendisini bir okulun açılışına davet ederek hepsinin bir sınıfta toplanıp sürpriz yaptığını, bunun da kendisi için en unutulmaz Öğretmenler Günü hediyesi olduğunu anlattı.

Kaynak: AA