Merkez Bankası'nın Faiz Artırımı

TİM Başkanı Büyükekşi: 'İhracatçılar olarak bu aşamada en çok önem verdiğimiz konu, döviz kurlarındaki oynaklığın giderilmesidir. Bu nedenle alınan kararları önemli bir adım olarak görüyoruz'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz artırımına ilişkin, 'İhracatçılar olarak bu aşamada en çok önem verdiğimiz konu, döviz kurlarındaki oynaklığın giderilmesidir. Bu nedenle alınan kararları önemli bir adım olarak görüyoruz.' açıklamasını yaptı.

Büyükekşi, yaptığı yazılı açıklamada, son dönemde piyasalarda yaşanan gelişmeler sonrasında, TCMB'nin döviz kurları üzerindeki baskıyı azaltmak için aldığı kararları olumlu bulduğunu ifade etti.

TCMB'nin bugün birbirinden önemli ve birbirini tamamlayan adımlar attığını belirten Büyükekşi, son dönemde küresel piyasalarda yaşanan likidite sıkışıklığı, doların dünya çapında değer kazanması ve ülkede yaşanan bazı gelişmelerin Türk lirasında değer kayıplarına yol açtığını anlattı.

Büyükekşi, bu gelişmelerle TCMB'nin üç yıl aradan sonra bugün ilk kez faiz artırımına gittiğini, ayrıca yabancı para zorunlu karşılık oranlarını da düşürdüğünü anımsatarak, şunları kaydetti:

'Her iki adımın da döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketin aşağı çekilmesi ve Türk lirasındaki değer kaybının önüne geçilmesi için etkili adımlar olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar ihracatçılar olarak ülkemizde faizlerin düşmesi gerektiğine inanıyorsak da ülkemizde yaşanan gelişmelere karşı gözümüzü kapatamayız. Dolayısıyla bizler Türkiye ekonomisinin ileriye gitmesi adına faiz indirimini istesek de şu dönemdeki şartlar gereği faiz indiriminin devam etmesini istememiz piyasa gerçekleriyle bağdaşmaz. Bizim ihracatçılar olarak bu aşamada en çok önem verdiğimiz konu, döviz kurlarındaki oynaklığın giderilmesidir. Bu nedenle alınan kararları önemli bir adım olarak görüyoruz.'

TCMB'nin ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine ilişkin aldığı karara da değinen Büyükekşi, böylece firmaların borçlarını kapatabilmek için yüksek olan mevcut kur düzeyinden döviz satın almak zorunda kalmayacağını vurguladı.

Büyükekşi, bu sayede yeni bir döviz talebi yaratılmayacağına da işaret ederek, 'Bu karar hem firmaların rahatlamasını sağlayacak hem de döviz kurlarının yukarı yönlü baskılanmasını hafifletecektir. İhracatçılar için ucuz finansmana erişim her ne kadar önem arz ediyor olsa da döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, ihracatçıların önünü görmesinde ciddi anlamda engel teşkil ediyor. Umuyoruz ki bu alınan kararlarla piyasalarda son dönemde yaşadığımız dalgalanmalar son bulur ve piyasalar istikrarlı bir yapıya kavuşur.' değerlendirmelerini yaptı.
Kaynak: AA