HDP Sözcüsü Bilgen Açıklaması

'(Cezaevlerinde) Eş Başkanlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanları ve eski milletvekillerinin tek kişilik odalarda tutulması kötü muameledir, işkencedir'.

HDP Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, ceza evlerinde 'Eş Genel Başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları ve eski milletvekillerinin tek kişilik odalarda tutulmasının kötü muamele ve işkence olduğunu' ileri sürdü.

Bilgen, düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Adana’da hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifa dileyerek sözlerine başlayan Bilgen, eylem kim tarafından yapılmış olursa olsun, herkesin can güvenliğini hükümetin sağlamak zorunda olduğunu belirtti.

El Bab'a yönelik operasyonda hayatını kaybedenlere de başsağlığı dileyen Bilgen, şiddeti körüklemenin dış politikada her gün yeni cenazelerin gelmesine sebep olduğunu savundu.

Rus uçağının düşmesinin yıl dönümü olduğuna değinen Bilgen, 'Belli ki Halep civarında El Nusra üyelerinin ricayla çıkarılması sonucunda yeterince netice alınamadı. Bunun intikamı, oradaki TSK mensubu askerlerden çıkarılıyor. Hükümet, ÖSO ve ÖSO görünümü altındaki Ahrarı Şam ve Nusra yapılarının yanında durmanın hesabını halka vermek zorunda.' ifadesini kullandı.

Bilgen, AB'nin bugün 'bağlayıcı olmayan ama belirleyici bir karar' alacağını, 80 milyonu ilgilendirecek kararın ucuz popülizm ve hamasetle alınmaması gerektiğini belirterek, '12 yıl önce Türkiye ile AB üyelik sürecini başlatan 7 gruptan 6'sı bir tutum ortaya koyuyorsa, kimin değiştiğini sorgulamak zorundayız. AB o gün de aynı şeyi söylüyordu, bugün de aynı şeyi...'Eğer Avrupa teröre destek veriyor' diyorsanız, 12 yıl önce sizin de destek verdiğiniz anlamına gelir. Kimin değiştiği çok nettir.' görüşünü ileri sürdü.

24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, saraya götürülmek istenen öğretmenleri değil, ülkenin her yerinde direnen öğretmenleri selamladıklarını dile getiren Bilgen, 'Cumhurbaşkanı'nın acı reçeteyle ilgili tavsiyesi de kiminle ilgili olduğunu sormak istiyoruz; Öğretmenler mi, gemicilik ve madencilikle hızlı zengin ettiğiniz çocuklarınız mı bu acı ilacı içecek?' dedi.

Bilgen, 13 günden beri gözaltında bekletilen danışmanlarının bugün savcılığa çıkartılacağını hatırlatarak, 'Savcılık yoğun işlerinden dolayı ifadeye çıkaramadıklarını söylüyorlar. Görevleri sadece teknik katkı sunmak olan arkadaşlarımızı, siyasi figür gibi hedef haline getirmenizin sebebi nedir? Ortada bir delil yok. Bir yerden bir haber mi bekliyorsunuz?' diye sordu.

-'Hiçbir şeyi örtmeye gücünüz yetmez'

Cezaevlerinde yeni bir 19 Aralık operasyonu beklentisinin tartışıldığını ifade eden Bilgen, 19 Aralık operasyonunun sadece mahkumlara, siyasi hükümlülere değil, tüm Türkiye’ye neye mal olduğunu bildiklerini söyledi.

Bilgen, 'Erdoğan, Suriye politikasında oradaki cezaevlerinde yapılanların sadece Suriye’yi değil tüm dünyayı ilgilendireceğini söylemişti. Bu açıklamayı yanlış bilgilerle yapmıştı. Esat yönetimi, o zaman 19 Aralık operasyonunu sormuştu. Bu soruyla bir daha karşılaşamamak için kaos arayışları konusunda hükümeti uyarıyoruz. FETÖ çatı davasıyla kritik bilgiler kamuoyuyla paylaşılıyor. Eski Başbakan ve mevcut Cumhurbaşkanı'nın bu yapıya yönelik rolleriyle iddialar ortaya konuluyor. Onları susturmak için infaza dönük bir arayışla bu yapılıyorsa, artık hiçbir şeyi örtmeye gücünüz yetmez.' diye konuştu.

Cezaevlerindeki tecrit uygulamasının haksız tutuklamalar kadar önemli olduğunu belirten Bilgen, 'Eş Başkanlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanları ve eski milletvekillerinin tek kişilik odalarda tutulması kötü muameledir, işkencedir. Eş Başkanımızın yazdığı iki satırdan korkuyorsunuz. Nasıl resminden korkuyorsanız.' dedi.

Eş Genel Başkanlarının gönderdiği mektubun ellerine ulaştığını ve mektubu gösteren Bilgen, 'Bu Türkiye için utançtır, ayıptır. Gönderdiği mektuptaki boşluklar, sansürlenmiş. Kendisi hala milletvekilidir, bir hüküm yok, sadece tutukludur. Eş Başkanlarımız ifadeye gelmediği için bu muameleye maruz kaldığını söylüyorlar, o zaman ifadeden sonra serbest bırakın. Bu metni önümüzdeki hafta grupta paylaşacağız. Metinde; Türkiye ve Ortadoğu siyasi tarihi, insan hakları, demokrasiyle ilgili değerlendirmeler var. Bir sayfada sadece 2 satır var. Bundan korkuyorsunuz. Bakın sayfalara, burada talimat mı var, ne varsa açıklasınlar.' ifadelerini kullandı.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın, Ahmet Türk'ün ailesini ziyaretiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Bilgen, 'Bu olması gerekendir. Elbette ki herkesin korkutulduğu, birlikte gözükme gibi kriminal kavramlarla partiler arası ilişkinin bile suçlama nedeni olduğu bir ortamda teşekkür edilmesi gereken ama aslında olması gerekendir. Haber değeri taşıyansa, bir partinin eş başkanları tutuklanırken, diğer siyasi partilerden ve şüphesiz CHP’den de yeterince tepki gelmemesidir.' karşılığını verdi.

Bilgen, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a da geçmiş olsun dileklerini iletti.
Kaynak: AA