GRAFİKLİ - Şii Milislerin Kuşatmasındaki Telafer

ITC Genel Başkan Yardımcısı Turan: 'Şii milislerin, Telafer ilçe merkezine birkaç kilometre mesafede yer alması bizi ciddi şekilde endişelendiriyor' 'İlçeyi terk eden Telaferlilerin evlerine geri dönmeleri için bir plan hazırladık. Türkiye başta olmak üzere Kerkük, Kerbale, Bağdat ve Erbil'de binlerce Telaferli sığınmacı bulunuyor' Telafer'deki üst düzey hükümet yetkilisi: 'Haşdi Şabi'nin Telafer'e gelmesi Türkmenler arasında yeni bir mezhep savaşını tetikleyebilir. Milislerin, ilçe merkezinde kalan Sünnilerden intikam alma ihtimali var'

Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Irak'ın en büyük ilçesi Telafer'i güney ve batı bölgelerinden kuşatma altına alması Türkmenleri ciddi şekilde endişelendiriyor.

Terör örgütü DEAŞ 15 Haziran 2014 tarihinde ele geçirdiği Musul'un Telafer ilçe merkezini elinde tutmaya devam ediyor. Musul'u kurtarma operasyonu kapsamında 23 Ekim tarihinde kentin güney bölgesindeki Kayyara kasabasından Telafer'i kuşatmak için harekete geçen Şii milisler, aradan geçen bir aylık süreden sonra kenti iki bölgeden kuşattı.

İran destekli Şii milisler Musul'un batı ve güney batı bölgesindeki çölden ilerleme kaydedip 16 Kasım tarihinde Telafer Havalimanı'nı ve daha sonra ise ilçenin batısında yer alan Peşmerge mevzilerine ulaşmıştı. Bu gelişmenin ardından Telafer hem güneyden hem de batıdan tamamen kuşatıldı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, iki bölgeden kuşatılan Telafer merkezine hiçbir suretle Şii milislerin girmeyeceğini belirtmesine rağmen, söz konusu güçlerin ilçe merkezine sadece iki kilometrelik bir mesafede yer alması Türkmenleri kaygılandırıyor.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Musul'a bağlı Telafer ilçesi ve İyaziye kasabasında yaşayan Türkmenlerin can güvenliğinden endişe ediyoruz. Kapsamlı operasyonun başlamasından bu yana evlerdeki tüm gıda stokları tükendi ve zor bir süreçten geçiyorlar.' ifadelerini kullandı.

Türkmenlerin çoğunlukta Telafer ilçe merkezinde yaşadığını kaydeden Turan, 'Şii milislerin, Telafer ilçe merkezine birkaç kilometre mesafede yer alması bizi ciddi şekilde endişelendiriyor.' dedi.

DEAŞ öncesi Telafer ilçesinde Şii ve Sünni Türkmenlerden oluşan yaklaşık 350 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyordu ancak örgütün ilçeyi ele geçirmesinden sonra Türkmenlerin çoğu evlerini terk edip Irak'ın çeşitli bölgelerine doğru kaçmak zorunda kaldı.

DEAŞ sonrası kentin demografik yapısının değiştiğine, Irak'taki Türkmen coğrafyasının tehlike altına girdiği uyarısında bulunan Turan, 'İlçeyi terk eden Telaferlilerin evlerine geri dönmeleri için bir plan hazırladık. Türkiye başta olmak üzere Kerkük, Kerbale, Bağdat ve Erbil'de binlerce Telaferli sığınmacı bulunuyor. Operasyon sonrası bu insanların evlerine dönmelerinin sağlanması çok önemlidir.'' diye konuştu.

- Şii milislerden dolayı mezhep savaşı çıkabilir

Ailesinin DEAŞ'ın elinde tuttuğu bölgelerde ikamet etmesinden dolayı isminin açıklanmasını istemeyen Telafer'deki üst düzey hükümet yetkilisi, Şii milislerin ilçe merkezine girmeyip, yakın bir bölgede konuşlanmasının ilerideki süreçte ciddi sorunları meydana getireceğini belirtti.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, 'Haşdi Şabi'nin Telafer'e gelmesi Türkmenler arasında yeni bir mezhep savaşını tetikleyebilir. Milislerin, ilçe merkezinde kalan Sünnilerden intikam alma ihtimali var.' dedi.

Milislerin 23 Ekim tarihinde Telafer'e yönelik başlattığı operasyondan sonra ilçede iki buçuk yıldır DEAŞ'ın elinde yaşam mücadelesi veren sivillerin çeşitli bölgelere kaçmak zorunda kaldığını aktaran söz konusu yetkili, 'İlçedeki Türkmenlerin çoğu fırsat bulduklarında ilk önce Peşmerge ve Irak ordusunun kontrolündeki mevzilere yada DEAŞ'ın Suriye'deki bölgelerine doğru kaçıyorlar.' bilgisini paylaştı.

- Şii milislerin tehdidinden dolayı Telafer boşaldı

ITC Erbil Milletvekili Aydın Maruf ise sürekli bir şekilde Telafer'de mahsur kalan Türkmen ailelerle telefonla irtibat sağladıklarını belirterek, Şii milislerin havan topu saldırılarından dolayı sivillerin evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

DEAŞ sonrası Telafer'de 50 bin Türkmen'in kaldığını ancak son birkaç hafta içerisinde Şii milislerin korkusundan dolayı birçok ailenin farklı bölgelere kaçtığının altını çizen Maruf, 'DEAŞ'ın engellemelerine rağmen, Türkmenler Peşmerge veya Irak ordusunun bulunduğu mevzilere doğru kaçıyor. Bazı ailelerin ise Suriye'ye gittiğinin bilgisini aldık.' dedi.

- Telafer'in stratejik konumu

Nüfus oranına göre Irak'ın en büyük ilçesi konumundaki Telafer ve ona bağlı 3 kasabada yoğunlukla Şii-Sünni Türkmenlerin yaşadığı belirtildi. İlçe merkezinde bulunan nüfusun yüzde 30'unu Şii, kalanının ise Sünni Türkmenlerden oluştuğu, Rabia, Zummar ve El-İyaziye gibi kasabaların da Telafer ilçesine bağlı olduğu bildirildi.

Suriye ve Irak sınırında stratejik askeri havalimanına sahip tek bölge konumunda olan Telafer'in Türkiye sınırına 120, Suriye sınırına ise 100 kilometre mesafede, ilçesinin doğusunda bulunan Musul kent merkezinin ise yaklaşık 75 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi.
Kaynak: AA