Gaziantep'te 343 Bin Dekar Zirai Arazi Suyla Buluşuyor

Kahramanmaraş Menzelet Barajından regüle edilecek Ceyhan Nehri suları 8 kilometre mansaptaki Kılavuzlu Barajında toplanacak. Barajdan iletilen sular Gaziantep’te toplam 343 bin dekar zirai araziyi suya kavuşturacak.

Gaziantep'te 343 Bin Dekar Zirai Arazi Suyla Buluşuyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından tesis edilen ve Gaziantep’te verimli arazilere su sağlayacak olan Orta Ceyhan Menzelet Kılavuzlu Sulama Projesi 1’inci kısım çalışmalarında son aşamaya gelindi. 2014 Aralık Ayı’nda Tünel Delme Makinesi ile kazı ve kaplama çalışmalarına başlanan 5 bin 450 metre uzunluğunda ve 6 metre çapındaki Belpınar Tüneli tamamlandı.

“Çiftçilerimizin Su Sorununu Çözeceğiz”

Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kılavuzlu Barajının sulama faaliyetinin hizmete alınmasıyla çiftçilerin de su sorununun çözüleceğini belirterek “Proje tamamlandığında Kahramanmaraş Menzelet Barajından regüle edilecek Ceyhan Nehri suları, 8 km mansaptaki Kılavuzlu Barajında toplanacak. Barajdan iletilen sular Gaziantep’te toplam 343 bin dekar zirai araziyi suya kavuşturacak. 2017 Eylül Ayında çalışmaları tamamlanacak olan Kılavuzlu Sulaması Ana Kanalı 1.Kısım inşaatında fiziksel gerçekleşme oranı yüzde 61’e ulaşmış durumda” dedi.

Proje Toplam 5 Kısımdan Oluşuyor

Kahramanmaraş’ta devam eden inşaatın 2’nci kısım çalışmaları 2019 yılında tamamlanacak ve proje ile 180 bin 370 dekar arazi sulanacak. Gaziantep il sınırlarındaki arazilerinin sulanacağı 3’üncü, 4’üncü ve 5’inci kısım çalışmalarının da 2019, 2020 ve 2022 yıllarında tamamlanması hedefleniyor. 3’üncü kısım ile 151 bin 500 dekar, 4’üncü kısım ile 87 bin 830 dekar ve 5’inci kısım ile de 103 bin 260 dekar araziye su temin edilecek.

“Milli Ekonomimiz İçin Menzelet Projesi Dev Bir Adım”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Milli ekonomimiz için Menzelet Projesi dev bir adımdır. Tamamı 2022 yılında tamamlanacak proje ile Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay illerindeki toplam 1 milyon 61 bin dekar zirai arazi modern sulama sistemi ile sulanacak. Ayrıca 72 bin dekar zirai arazi taşkın zararlarından korunacak. Sulama şebekesinin yapılması ile milli ekonomiye de yılda 329 milyon TL net gelir artışı sağlanacak. Projemiz şimdiden milletimize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA