Eş-Şebab'a Operasyon Hazırlığı

Afrika Birliği Somali Misyonu, Somali ordusunun da desteğiyle terör örgütü EşŞebab'a kapsamlı bir operasyon düzenleneceğini duyurdu.

Afrika Birliği Somali Misyonu (AMISOM) ve Somali ordusunun, terör örgütü Eş-Şebab'ın kontrolündeki yerleşim yerlerinin geri alınması amacıyla büyük çaplı operasyon hazırlığında olduğu bildirildi.

AMISOM'un resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, AMISOM ve Somali ordusu yetkililerinin başkent Mogadişu'da görüştükleri ve Eş-Şebab'a yönelik geniş kapsamlı askeri operasyon kararı aldıkları belirtildi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen Somali ordusundan General Ali Bashi Muhammed, 'Düşmanı ülkeden çıkarmak için daha yakın çalışmak konusunda mutabık kaldık. Bir araya gelmek için bundan daha iyi bir zaman olamazdı.' değerlendirmesinde bulundu.

Operasyonların başlangıç tarihine ilişkin ise bilgi verilmedi.

Somali'de 2007'den bu yana görev yapan AMISOM, hükümet güçlerinin de işbirliğiyle Eş-Şebab örgütüne karşı mücadele yürütüyor. AMISOM bünyesinde başta Uganda, Etiyopya, Cibuti ve Kenya'dan olmak üzere 22 bin civarında asker görev yapıyor.

Yaklaşık 10 yıl önce Somali'de kurulan Eş-Şebab, ülkenin güneyindeki çok sayıda köy ve beldenin kontrolünü elinde tutuyor. Örgüt, ayrıca Mogadişu dahil çeşitli kentlerde otelleri, hükümet kurumlarını ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenliyor.

Geçen ay ülkedeki 3 kasabayı ele geçiren Eş-Şebab, son olarak Tiyeglow kasabasında kontrolü sağlamıştı.

Kaynak: AA