Eritre Nüfusunun Yüzde 8'İ Göç Etti

Ülkedeki siyasi ve ekonomik nedenlerle başka ülkelere sığınanların sayısı yarım milyona yaklaştı Akdeniz'de geçen yıl hayatını kaybeden 3 binden fazla göçmenin büyük bölümünü Eritreliler oluşturdu.

Afrika Boynuzu'nda yer alan Eritre'de, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 8'i başka ülkelere göç etti.

AA muhabirinin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerinden derlediği bilgilere göre, 23 yıl önce Etiyopya'dan referandumla ayrılarak bağımsızlığına kavuşan Eritre'de halk, yaşamak için başta Avrupa olmak üzere diğer ülkelere sığınmaya çalışıyor.

Yaklaşık 5,5 milyonluk nüfusa sahip ülkede, farklı ülkelere göç edenlerin sayısı 450 bine yaklaştı.

Her ay 5 binden fazla kişinin evini terk ettiği Eritre, dünyanın en hızlı göç veren ülkeleri arasında bulunuyor.

İnsan hakları ihlallerini araştırmak üzere BM'nin Eritre'de görevlendirdiği soruşturma komisyonununa göre, göçün başlıca nedenleri arasında hükümetin halka uyguladığı siyasi baskı geliyor.

Eritre hükümetini 'yargısız infaz' ve 'katliam yapmakla' suçlayan BM, hükümete bağlı güvenlik güçlerinin, ülkeyi terk etmek isteyenlere ateş açarak onları durdurmaya çalıştığını ve bu kişilerin ölümlerine neden olduğunu öne sürüyor.

BM, ülkedeki göçün en büyük sebeplerinden bir diğerinin ise ekonomik koşullar olduğuna dikkati çekiyor.

- Akdeniz'de boğulanların büyük bölümü Eritreli

Eritrelilerin göç etmek için en fazla tercih ettiği yerlerin başında ise Avrupa ülkeleri geliyor. 2016 yılı Ocak-Eylül döneminde İtalya'ya deniz yoluyla ulaşan 132 bin sığınmacının 4'te birinden fazlası Eritreliydi.

Avrupa'ya ulaşmak için deniz yolunu kullanan Eritreliler, Akdeniz'deki facialarda da en fazla can kaybı yaşayan toplulukların başında geliyor.

Akdeniz'de geçen yıl hayatını kaybeden 3 binden fazla göçmenin büyük kısmını Eritreliler oluşturdu.

Sadece 2015 yılında Avrupa'ya iltica başvurusu yapan Eritrelilerin sayısı ise 47 bini aştı.

- Sudan üzerinden Çad ve Libya'ya kaçış

Yine BM'ye göre, son yıllarda daha iyi koşullarda yaşamak umuduyla Avrupa veya İsrail'e ulaşmak isteyen Eritrelilerin en fazla tercih ettiği geçiş noktası Sudan.

Halihazırda 100 bin Eritreli, Doğu Sudan'da yaşamına devam ederken Eritreliler, Çad ve Sudan üzerinden Libya'ya oradan da Avrupa'ya geçme arayışlarını sürdürüyor.

Öte yandan Mısır üzerinden İsrail'e gitmeye çalışan Eritreliler de bulunuyor. 2006 yılında İsrail'e Sina üzerinden geçen Eritrelilerin sayısı bin 348 iken bu rakam 2011 yılında 17 bin 175'e yükseldi.

Kaynak: AA