Elazığ'daki FETÖ/PDP Soruştumaları

Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, ilde yürütülen FETÖ/PDY soruşturmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Korkmaz, makamında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında bugüne kadar 712 kişi hakkında işlem yaptıklarını söyledi.

397 kişinin tutuklu, 221 kişinin adli kontrol kararıyla serbest bırakaldığını ve şu anda 1 kişinin de gözaltında bulunduğunu anlatan Korkmaz, şöyle konuştu:

'Adli kontrol kararıyla bıraktıklarımız kişiler içinde itirafçılar da var, delili zayıf olduğu için bırakılan var, bir de kadınlardan çocuklu olanlar ya da çok ağır hasta olanlar var. Aradığımız kişi sayısı 69, savcılıktan serbest bırakılan kişi sayısı 6, bugüne kadar FETÖ'den tahliye edilen 12 kişi var. Kolluktan serbest bırakılan kişi sayısı da 3. İddia edildiği halde hakkında hiç işlem yapılmayan, hiç bir somut iddia içermediği için işlem yapmadığımız 3 kişi var. İtirafçılar arttıkça bu rakam değişecek.'

- 'Örgütsel zinciri tamamlamaya çalışıyoruz'

Örgütte sevk ve idare edenler düzeyinde soruşturma yaptıklarını vurgulayan Korkmaz, bir de sivil olup da kamu kurumlarının imamlığını yapanlar olduğunu ve bu örgütsel zinciri tamamlamak için bu kişilere ulaşmak istediklerini açıkladı.

Bunun yolunun ancak itiraflarla mümkün olabildiğini kaydeden Korkmaz, 'Son emniyette istihbarat imamı bir eczacı çıktı, Naim Sert ve tutuklandı. Bu çeşitli şekillerle bize ihbar olarak geliyordu ama bunu delillendirme noktasında bizim delil ihtiyacımız var. Polis memurlarının itirafları o konuda bize ışık tuttu. Biz bu zinciri tamamlamaya çalışıyoruz. Temel hedefimiz o.' diye konuştu.

Yakın zamanda da buna dair yeni operasyon planlamalarını yaptıklarını dile getiren Korkmaz, şunları söyledi:

'Daha çok Bylock kullanıcıları ve Bank Asya kayıtlarıyla ilgili deliller çok somut. Çok yoruma açık değil. 17-25 Aralık 2013'ten sonraki özellikle Bank Asya kayıtları bizim için çok aydınlatıcı. Onlar üzerinden daha çok yürütüyoruz inşallah o delillendirmeleri tamamlayacağız. Şu anda polis memurları, öğretmenlerle ilgili Bylock kullananlarla ilgili özellikle bunların tamamında Bylock ve Bank Asya kayıtları var. Aşağı yukarı 30 kadar dosyayı 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdik. Bu yakın bir zamanda hızlı bir şekilde devam edecek. Tabi yeni Bylock listeleri gelirse onlar da alınacak. Kamu görevlilerinden özellikle polis, asker ihraç edilenlerle ilgili Bylock verisi varsa bunları da soruşturmaya dahil ederek devam edeceğiz.'

- Hakim ve savcılarla ilgili yürütülen soruşturma

Hakim ve savcılarla ilgili dosyanın da Ankara'da olduğunu aktaran Korkmaz, onunla ilgili herhangi bir soruşturma yürütmediklerini ifade etti.

Korkmaz, 'Onların işlemleri tamamlandı, 33 kişi hakkında soruşturma yaptık, tutukluluk durumu oldu ve biz onları Ankara Başsavcılığına teslim ettik. Son dalgada 2 kişi ile ilgili bir idare mahkemesi hakimi, bir de Maden savcısıyla ilgili Bylock bilgisi gelmişti kuruldan. Onların dosyası elimizde. Maden savcısı şu an kaçak, aranıyor. O yakalanmadığı için dosyayı henüz Ankara Başsavcılığına gönderemedik ama yakın zamanda onu öylece göndereceğiz. İstiyorlar çünkü.' dedi.

- Elazığ E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda FETÖ/PDY'den tutuklu 502 kişi bulunuyor

Şu anda cezaevinde FETÖ/PDY'den tutuklu 502 kişi bulunduğunu ifade eden Korkmaz, bunların 397'sinin Elazığ'daki soruşturmalarla alakalı, 105'inin ise Tunceli ağırlıklı başka illerden gelen şüpheliler olduğunu anlattı.

Korkmaz, bin kişilik Elazığ T Tipi Cezaevi'ni açmak için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA