CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba Açıklaması

'Bugün 24 Kasım, Milli Eğitim Bakanı ile defalarca görüşüldü, Bakan da söz verdi, açığa alınan öğretmenlerin mesleğe döndürülmesini, ihraç olanların da iade edilmesini bekliyoruz. Bu, Fetullah'la mücadele değil, muhaliflerle mücadeleye dönmüştür. Türkiye bunlara teslim olmayacaktır'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 'Bugün 24 Kasım, Milli Eğitim Bakanı ile defalarca görüşüldü, Bakan da söz verdi, açığa alınan öğretmenlerin mesleğe döndürülmesini, ihraç olanların da iade edilmesini bekliyoruz. Bu, Fetullah'la mücadele değil, muhaliflerle mücadeleye dönmüştür. Türkiye bunlara teslim olmayacaktır.' dedi.

Ağbaba, CHP Genel Merkezi’nde, kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) mesleklerinden ihraç edilen eğitimciler ve kamu çalışanlarıyla basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'de 75 bin öğretmenin öğrencisiyle buluşamaması nedeniyle, 24 Kasım'ın kutlanamadığını savunan Ağbaba, öğretmenlerin yüzde 52'sinin bankalara, yüzde 22'sinin esnafa, yüzde 25'inin ise şahıslara borcunun olduğunu, yüzde 25'inin ek iş yaptığını söyledi.

Tamamına yakını borçlu olan öğretmenlerin, tiyatroya, sinemaya ve tatile gidemediğini ileri süren Ağbaba, bugünlede öğretmenlerin yaşam haklarının da ellerinden alınmak istendiğini iddia etti.

Ağbaba, mevcut uygulamalara bakıldığında darbenin izlerinin görüldüğünü belirterek, '12 Mart TÖS'ü, 12 Eylül TÖB-DER'i kapatmıştı, şimdiki iktidar ise Eğitim Sen'i, KESK'i kapatmaya çalışıyor. Hala farkına varamadılar, 12 Mart'a, 12 Eylül'ün karanlık faşizmine diz çökmeyenlerin, bu diktatörlüğün de önünde diz çökmeyeceğini bilmeleri gerekiyor.' diye konuştu.

'Eğer Fetullah darbeyi gerçekleştirmiş olsaydı ne yapardı?' diye soran Ağbaba, şu ifadeleri kullandı:

'Eğer FETÖ darbeyi gerçekleştirmiş olsaydı, yapacağı ilk iş, kendisine karşı mücadele eden laik, bilimsel eğitimi savunan Eğitim Sen'i kapatmak olurdu. Fetullah'ın silahla yapamadığını, AKP, KHK ile yapmaya çalışıyor. Artık bu operasyon, Fetullah'la mücadele değil, muhaliflerle mücadeleye dönüşmüştür. Geçtiğimiz günlerde çıkan KHK'da bunu net olarak göstermekteyiz. Yapılmak istenen şey kendine muhalif ne kadar kamu görevlisi varsa ihraç etmektir, hedef kendisine oy vermeyen yüzde 50'dir. Artık susarak, oturarak beklemenin bir anlamı olmadığını gördük. Bu nedenle herkesin ortak mücadele etmesi gerekiyor. Birlikte bir cephe oluşturdular, başkanlık için yol temizliği yapıyorlar.'

Son dönemdeki meslekten atılmaların FETÖ'den değil, sosyal medya paylaşımlarından kaynaklandığını iddia eden Ağbaba, kamuda insanların açlığa mahkum edilmeye çalışıldığını öne sürdü. Ağbaba, 'Bugün 24 Kasım, Milli Eğitim Bakanı ile defalarca görüşüldü, Bakan da söz verdi, açığa alınan öğretmenlerin mesleğe döndürülmesini, ihraç olanların da iade edilmesini bekliyoruz. Bu, Fetullah'la mücadele değil, muhaliflerle mücadeleye dönmüştür. Türkiye bunlara teslim olmayacaktır, Türkiye birden büyüktür.' ifadesini kullandı.

- Meslekten ihraç edilenler

Ağbaba'nın açıklamasının ardından, meslekten ihraç edildiğini belirten Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Fikret Aslan söz aldı.

Son KHK ile pek çok üyelerinin meslekten ihraç edildiğine değinen Aslan, sendikalarının karanlığa karşı aydınlığı, demokratik Türkiye'yi savunduğu için, iş güvencesine sahip çıktığı için hedef haline geldiğini savundu. Aslan, barış güçleri olarak birlikte mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da 15 Temmuz'la hiçbir ilgilerinin olmamasına rağmen, OHAL sürecinde KHK'larla hedef haline dönüştürüldüklerini iddia ederek, açığa alınan Eğitim Sen üyeleriyle ilgili hiçbir somut belgenin ortaya konamadığını ileri sürdü.

Karaca, Türkiye'de laik, bilimsel, demokratik eğitimi savunmaya devam edeceklerini vurguladı.
Kaynak: AA