Cakarta Valisi'nin İslam'a Hakaret Ettiği İddiası

Cakarta'da yarın yapılması planlanan gösteriler için yoğun güvenlik önlemleri alındı Polis helikopterlerinden, gösterilerin şiddete dönüşmesi halinde ağır cezai işlemler uygulanacağı uyarısı içeren broşürler atıldı.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da İslam'a hakaret ettiği ileri sürülen başkent Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama'ya karşı yarın yapılması planlanan gösteri için yoğun güvenlik tedbirleri alındı.

Polis, Cakarta'da İstiklal Camisi'nde kılınacak cuma namazından sonra düzenlenmesi planlanan gösteriler için güvenlik önlemlerini artırırken, polis helikopterlerinden gösterilerin şiddete dönüşmesi halinde ağır cezai işlemlerin uygulanacağı bilgisi içeren broşürler atıldı.

Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Boy Rafli Amar, kendilerine herhangi bir resmi talep gelmediğini, her ihtimale karşı güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkarıldığını açıkladı.

Cakarta'da yarın 18 bin polisin görev yapacağını ifade eden Amara, 'Halkımızın güvenliğini ve huzurunu sağlamak için her zaman hazırız.' dedi.

'Ahok' adıyla tanınan Cakarta Valisi Purnama hakkında soruşturma başlatılmış ve şüpheli sıfatıyla yargılanması kararı çıkmıştı.

Purnama, eylül ayı sonundaki konuşmasında Maide Suresi'nin 51. ayetiyle ilgili yaptığı yorumda İslam'a hakaret etmekle suçlanıyor.

Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra 2014'te göreve gelen ilk Hristiyan valisi olan Basuki Tjahaja Purnama, 'Bazı gruplar Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir.' ifadesini kullanmıştı.

Devlet Başkanı seçilmeden önce Cakarta Valisi olan Widodo'nun yardımcılığını yapan ve 2017'deki yerel seçimlerde yeniden Cakarta Valiliği görevine aday olduğunu açıklayan Purnama, eleştiriler üzerine Müslümanlardan özür dilemişti. ​

İslam Savunucuları Cephesi (FPI) üyesi kalabalık bir grubun 4 Kasım'da düzenlediği gösterilerde arbede yaşanması üzerine Widodo ve yardımcısı Yusuf Kalla, Ahok'un yargılanması için gerekli işlemlerin en kısa sürede başlatılıp tamamlanacağını açıklamıştı. Göstericilerle polis arasında yaşanan arbedede bir kişi hayatını kaybetmiş, üç sivil ve dört polis yaralanmıştı. ​

Kaynak: AA