Burkay Açıklaması ''Merkez Bankası'nın Proaktif Yaklaşımı Çok Önemli''

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, AB müzakereleri ve faiz artışıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu

Burkay Açıklaması ''Merkez Bankası'nın Proaktif Yaklaşımı Çok Önemli''
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Merkez Bankası’nın faiz kararı ile Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile müzakereleri durdurulmasına yönelik geçici kararı değerlendirdi. Burkay, Türkiye’nin en fazla ihracatını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığını söyledi.

AB ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin uzun yıllardır aralıksız sürdüğünü ifade eden Başkan Burkay, AB sürecinin Türkiye açısından stratejik bir değer taşıdığını vurguladı. Burkay, Avrupa Parlamentosu’nun müzakerelerin durdurulmasına yönelik aldığı ‘geçici’ kararın bağlayıcı bir nitelik taşımadığını ifade etti.

“MB kararı, faiz artışına yol açmayacaktır”

Başkan Burkay, 27 çeyrektir ekonomik büyümesini sürdüren Türkiye’nin komşularında yaşanan siyasi gerginliklere ve ekonomik krizlere rağmen pozitif değerlere sahip olduğunu söyledi.

Merkez Bankası’nın daha önce üst üste 7 kez faiz indirimine gittiğini hatırlatan Başkan Burkay, Merkez Bankası’nın son faiz kararında dövizdeki dalgalanmanın etkisi olduğunu, bunun da piyasalarda olumsuz etki oluşturmayacağını dile getirdi.

Burkay, “MB, beklentilerin ötesinde sınırlı ölçüde faiz artışına gitti. Kredi ve diğer faizlerde çok fazla artışa yol açmayacaktır. Bu artışın piyasalara negatif bir etkisi olacağını düşünmüyorum. MB’nin de proaktif bir yaklaşımla bu süreci yönetmesi büyük önem taşıyor” dedi.

“Liderler zirvesinin sonuçları önemli”

13-14 Aralık tarihlerinde Brüksel’de yapılacak AB Liderler Zirvesi’nin önemli olduğunu kaydeden Burkay, “AP’nin aldığı bu karar, Liderler Zirvesi ve AB Komisyonu’na bir öneri niteliği taşıyor. 13-14 Aralık’ta Brüksel’de yapılacak zirvenin sonuçları önemli. Avrupa Birliği’nin de ilişkilerimizde Türkiye’ye karşı oluşturulmak istenen negatif algının önüne geçecek yaklaşımlarda bulunması bu sürecin iyi yönetilmesine katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak AP’nin bu önerisini liderler değerlendirecek. Zirveden çıkacak sonuçları takip etmeliyiz” dedi.

Kaynak: İHA