Bu Kez Birlikte Kurtulamadılar

Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde 3 yıl önce yaşanan maden faciasından arkadaşı Mustafa Sarı ile birlikte kurtulan Hüseyin Akyaz, Kilimli'deki madende meydana gelen göçükten de sağ çıktı fakat bu kez arkadaşını kaybetti Hüseyin Akyaz:'Kozlu faciasında 6 saat mahsur kaldıktan sonra kurtulmuş ve aynı asansörle dışarı çıkmıştık. O zaman ikimizin ailesi de sevinmişti ama bu sefer onun ailesi sevinemedi' 'Yukarıdan tavan göçerken devamı gelecek zannettim. O anda her şey film şeridi gibi gözümün önünden geçti. '3 yıl önce ölmedik ama burada öleceğiz' dedim' 'Arkadaşım ilk maaşını alamadan göçük altında kaldı'

SELİM BOSTANCI - Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde pazartesi günü meydana gelen göçükte mesai arkadaşlarından birinin kurtulmasını sağlayan ancak Mustafa Sarı'yı kaybeden maden işçisi Hüseyin Akyaz, 'Kozlu faciasında 6 saat mahsur kaldıktan sonra Mustafa Sarı ile birlikte kurtulmuş, aynı asansörle yan yana dışarı çıkmıştık. O zaman ikimizin ailesi de sevinmişti ama bu sefer onun ailesi sevinemedi.' dedi.

Kilimli ilçesi Gelik beldesinde özel bir maden ocağında yaşanan göçükten sağ çıkan Akyaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayda yaşamını yitiren arkadaşı Mustafa Sarı ile 7 Ocak 2013'te meydana gelen ve 8 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasından yaralı olarak kurtulduklarını anımsattı.

Akyaz, 2013'teki kazanın ardından bir süre farklı işlerde çalıştıklarını ancak iş kollarının kısıtlı olması nedeniyle geçen ay Gelik'teki ocakta işe başladıklarını anlatarak, 'Kozlu’daki maden faciasının ardından bir süre boşta kaldık, inşaat gibi farklı işlerde çalıştık ama tekrar madenlere döndük. Bir ay kadar önce de göçüğün yaşandığı ocakta iş başı yaptık.' diye konuştu.

- Arkadaşının cankurtaranı oldu

Göçüğün yaşandığı gece madende 3 kişi olduklarını belirten Akyaz, olay anını şu şekilde anlattı:

'Tavan çökmesi sonucu yaşanan göçük anında ocakta 3 kişiydik. Göçme sırasında ben bir iki adım geride olduğum için kaçabildim. Beline kadar göçüğün altında kalan diğer arkadaşım Rıdvan Okumuş'u kurtardım ve güvenli bölgeye aldım. Daha sonra bağırarak göçük olduğunu dışarıdaki arkadaşlara bildirdim. Uzun uğraşlar sonucunda Mustafa Sarı arkadaşımıza ulaştık ama maalesef hayatını kaybetmişti.'

- 'Bu sefer onun ailesi sevinemedi'

Akyaz, 2008’den bu yana birlikte çalıştığı Mustafa Sarı ile 2013'teki maden faciasından, ocağa salınan hava tüpü sayesinde kurtulduklarını hatırlatarak, 'O patlamada her yeri gaz basmıştı. Bir süre birbirimizle 'İnşallah kurtuluruz' dedik ve sonrasında herkes sessizliğe bürünmüştü. Hepimiz eşini, çocuğunu, anasını, babasını düşünür hale gelmişti. Artık vademizin dolduğunu düşünüyorduk. Kozlu faciasında 6 saat mahsur kaldıktan sonra kurtulmuş, aynı asansörle yan yana dışarı çıkmıştık. O zaman ikimizin ailesi de sevinmişti ama bu sefer onun ailesi sevinemedi.' şeklinde konuştu.

- 'İlk maaşını alamadan göçük altında kaldı'

Kozlu faciasındaki duyguları, son göçük olayında tekrar hissettiğini anlatan Akyaz, 'Yukarıdan tavan göçerken devamı gelecek zannettim. O anda her şey film şeridi gibi gözümün önünden geçti. '3 yıl önce ölmedik ama burada öleceğiz' dedim ama göçük benim yanıma kadar geldi ve yavaşladı. O beni kurtardı. 3 yıl önce ikimiz de kurtulmuştuk ama bu sefer arkadaşıma kurtulmak nasip olmadı.' ifadesini kullandı.

Kozlu'daki göçüğün ardından birçok kez 'Bir daha ocakta çalışmayalım' dediklerini ancak iş sahası olmaması nedeniyle maden ocaklarında çalışmaya mecbur kaldıklarını ifade eden Akyaz, 'Hatta arkadaşım Mustafa göçük altındayken elimle, avucumla kömürleri çekip çabalarken de 'Ben bu madenciliği bırakacağım' dedim. Lanet ettim ama hayat şartları tekrar o madene götürüyor.' dedi.

Akyaz 21 Kasım’da ilk maaşlarının yattığını ancak ocakta oldukları için alamadıklarını aktararak, 'Maaşımız o gün banka hesabımıza yatmıştı fakat ocakta olduğumuz için çekememiştik. Maaşlarımız yattığı gün göçük oldu. Arkadaşım ilk maaşını alamadan göçük altında kaldı.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA