TZOB Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

'(Kanatlı sektörü) En önemli ihraç pazarı olan Irak’a yönelik sevkiyat sıkıntısı ve dünya ekonomisindeki olumsuz gelişmeler, 2016'da üretim ve ihracatı olumsuz etkiledi' 'Yaraları sarabilmemiz için yeni bir ihracat stratejisi belirlenmelidir. İhracat yapmak ve bu ihracatı sürekli artırmak zorundayız' 'Sektörde yeni yatırımlardan ziyade mevcut kümeslerin rehabilite edilmesi gerekir. Üreticiyi yemde dışa bağımlılıktan kurtaracak, ucuza yem teminini sağlayacak destekler hayata geçirilmelidir'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kanatlı sektöründe en önemli ihraç pazarı olan Irak’a yönelik sevkiyat sıkıntısı ve dünya ekonomisindeki olumsuz gelişmelerin, 2016'da üretim ve ihracatı olumsuz etkilediğini belirterek, 'Yaraları sarabilmemiz için yeni bir ihracat stratejisi belirlenmelidir.' ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ihracatta yaşanan tıkanmanın tavuk eti üretimini vurduğunu belirterek, kanatlı eti ve ürünlerinde ocak-eylül döneminde ihracatın 343,1 milyon dolardan 254 milyon dolara gerilemesinin, üreticinin üretimi azaltmasına yol açtığını aktardı. Bayraktar, yumurta ve yumurta ürünlerinde de aynı dönemde ihracatın 204,7 milyon dolardan 188 milyon dolara gerilediğini, 9 aylık dönemde ihracatın, yumurta ve ürünlerinde yüzde 8,2, kanatlı eti ve ürünlerinde ise yüzde 26 düştüğünü bildirdi.

En önemli ihracat pazarı olan Irak’a yönelik sevkiyat sıkıntısı ve dünya ekonomisindeki olumsuz gelişmelerin bu sene gerek üretimi gerekse ihracatı olumsuz etkilediğinin altını çizen Bayraktar, yumurta ihracatının yüzde 71’inin, kanatlı eti ve ürünleri ihracatının ise yüzde 62’sinin Irak’a yapıldığına işaret etti.

Kanatlı sektöründe 334 damızlık ve kuluçkahane, 8 bin 908 ticari etlik, bin 72 ticari yumurtacı olmak üzere, toplam 10 bin 314 işletmenin, 16 bin 755 kümeste üretim yaptığına dikkati çeken Bayraktar, sektörde üretici, çiftçi, esnaf, ilaç, yem, yan sanayi, nakliye, pazarlama dahil yaklaşık 500 bin kişinin istihdam edildiğini, 2 milyon kişinin de buradan geçimini sağladığını belirtti.

- 'Yeni bir ihracat stratejisi belirlenmeli'

Bayraktar, Türk kanatlı sektörünün dünyadaki son teknolojiyi en iyi kullanan sektörlerinin başında geldiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

'Yaraları sarabilmemiz için yeni bir ihracat stratejisi belirlenmelidir. İhracat yapmak ve bu ihracatı sürekli artırmak zorundayız. Dünyada çok büyük miktarlarda kanatlı ürünleri, yumurta ve yumurta ürünleri, süt ürünleri talebi var. Bu talep değerlendirilmeli, başta Ortadoğu olmak üzere yakın pazarlara yoğunlaşılmalı, mevcut pazarlarda pazar payını artırıcı tedbirler alınmalıdır. Suudi Arabistan, bizden yeterince tavuk eti almıyor. Söz konusu ürünlerde, Suudi Arabistan ve Ortadoğu’ya ihracat mutlaka artırılmalı. İhracatta Afrika ülkeleri, Gürcistan gibi ülkelerde de pazar payımızı artırıcı destekler hayata geçirilmelidir. Rusya ile düzelen ilişkilerin bu ülkeye yönelik kanatlı ürünleri ve yumurta ihracatını artırmasını bekliyoruz. Bu pazarlara özel teşviklerle daha fazla açılmalıyız. Bunun dışında Çin’in tavuk ayağı ihracatımıza uyguladığı kısıtlamaların kaldırılması yönündeki girişimlerin sonuçlandırılması ve buraya tekrar ihracatın sağlanabilmesi, Japonya ile yapılan görüşmelerin de tamamlanarak bu ülkeye ihracatın sağlanması sektör açısından önemlidir. Avrupa Birliği hala çiğ tavuk ihracatımıza yasak uygulamaktadır. Bu konuda da aradaki pürüzlerin kaldırılmasına ve somut adımların atılmasına ihtiyaç vardır.'

Sektörde yeni yatırımlardan ziyade mevcut kümeslerin rehabilite edilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, üreticiyi yemde dışa bağımlılıktan kurtaracak, ucuza yem teminini sağlayacak desteklerin hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

Bayraktar, yumurtada üretim planlaması yapılması gerektiğinin altını çizerek, 'Sektördeki örgütlenme desteklenmelidir. Kuş gribinin her zaman risk oluşturduğu düşünülerek, mücadele tavizsiz sürdürülmelidir. Seralar için yapılan enerji tarife düzenlemesi kümesler için de uygulanmalı, bu üreticilerimizin de indirimli tarifeden elektrik almaları sağlanmalıdır.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA