Turizmde 'Kardeş Şehir' Umudu

Kentler arası ilk iş birliğini 1965 yılında Rio de Janeiro ile yapan İstanbul'un bugün 39 kardeş şehri bulunurken, turizm sektör temsilcileri bugün yaşanan sorunlara bu iş birliklerinin çözüm olabileceğini düşünüyor İstanbul'un kardeş şehirlerinin 19'u Asya, 11'i Avrupa, 4'ü Amerika 5'i de Afrika kıtasında yer alıyor Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Bayındır: 'Kardeş şehirler arası dönemsel etkinliklerin tabii ki turizm sektörü açısından katkıları olacaktır' 'Turizmde bu yıl yaşanan sıkıntılar malum. Turizm sektörünün eski günlere dönebilmesi için mümkün olan her tanıtım imkanı kullanılmalıdır. Belediyeler tarafından kardeş şehirlerle gerçekleştirilecek dönemsel etkinlikler de bunun için yapılacaklar arasında yer alabilir'

LALE BİLDİRİCİ - Kentler arası ilk iş birliğini 1965 yılında Rio de Janeiro ile yapan İstanbul'un bugün 39 kardeş şehri bulunurken, turizm sektör temsilcileri, bugün yaşanan sorunlara bu işbirliklerinin çözüm olabileceğini düşünüyor.

AA muhabirinin İstanbul Büyükşehir Belediyesinden derlediği bilgiye göre, kardeş şehir birlikteliği, sosyo-ekonomik gelişimi yükseltmek amacıyla proje ve programlar yürüten iki veya daha fazla belediyenin ortak uygulaması olarak tanımlanıyor. Kardeş Şehir ya da uluslararası ilişkiler terminolojisinde 'sister city', 1950'li yıllardan itibaren ABD şehirleri ile dünyanın geri kalan ülkelerindeki şehirler arasında barış ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesi amacıyla ortaya çıkmış. Avrupa'da da aynı yıllarda özellikle Fransız ve İngiliz şehirleri arasında dostluğun geliştirilmesi amacıyla 'twinning' adı verilen kardeşlik ilişkileri kurulmaya başlanmış.

Merkezi ABD'de bulunan Dünya Kardeş Şehirler Birliği Teşkilatının prensiplerine göre bir şehir, her ülkeden ancak bir şehir ile kardeş şehir ilişkisi kurabiliyor. Kardeş Şehir olma teklifi, genellikle diplomatik yollardan yapılıyor. Dışişleri Bakanlığı kanalıyla belediyelere iletiliyor veya belediyeler arasında karşılıklı temaslar kuruluyor. Yurt dışından herhangi bir şehirle kardeş şehir olabilmek için Belediye Meclis Kararı ve İçişleri Bakanlığı'nın onayı gerekiyor.

Gerek Belediye Meclisi kararında, gerekse İçişleri Bakanlığı'nın izninde göz önünde bulundurulan en önemli husus, şehirler arasındaki denklik. Şehirlerin, ülke içindeki önemi, nüfusu, ekonomik ve ticari durumu, kültürel yapısı ve coğrafi özelliği bakımından birbirine yakın ya da denk olması ideal olarak görülüyor. Çünkü bu kriterlere dayanılarak kurulacak bir ilişki daha verimli oluyor ve ortak çalışmaların daha başarılı yürümesini sağlıyor. Bazen yukarıda bahsedilen benzerliklerin bir veya birkaçına bakılarak ya da denk olmamasına rağmen manevi destek sağlamak amacıyla da bir şehirle kardeş şehir ilişkisi kurulabiliyor.

- İstanbul'un 'Kardeş Şehir' tarihi

İstanbul'un kentler arası ilk iş birliği ise Brezilya'nın Rio de Janeiro kenti ile 1965 yılında Kardeş Şehir Protokolü imzalanması ile gerçekleştirildi. Bu protokol 2012 yılında yenilenirken, İstanbul'un, şu an ise 39 kardeş şehri, 20 işbirliği protokolü ve 18 mutabakat zaptı/iyi niyet protokolü bulunuyor. İstanbul'un kardeş şehirlerinin 19'u Asya, 11’i Avrupa, 4’ü Amerika ve 5’i de Afrika kıtasında yer alıyor. .

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, kardeş şehir kavramının, coğrafi olarak uzakta olan yerleşim yerlerinin birbirleriyle olan kültürel ve ticari alışverişini ifade ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Kardeş şehirler arası dönemsel etkinliklerin tabii ki turizm sektörü açısından katkıları olacaktır. İstanbul'un 39 kardeş şehir olmak üzere 50'in üzerinde şehirle iş birliği bulunuyor. Turizmde bu yıl yaşanan sıkıntılar malum. Turizm sektörünün eski günlere dönebilmesi için mümkün olan her tanıtım imkanı kullanılmalıdır. Belediyeler tarafından kardeş şehirlerle gerçekleştirilecek dönemsel etkinlikler de bunun için yapılacaklar arasında yer alabilir. Bu tip faaliyetler sadece bugün için değil ileriye dönük olarak da şehirlerimizin turizmde markalaşması adına fırsat olabilir. Bu etkinlikler hem turizmin 12 aya yayılmasının hem de Anadolu illerinin de turizmde söz sahibi olmasının yolunu açacak unsurlar arasında yer alabilir.'

Kaynak: AA