TBMM KİT Komisyonu

Halkbank Genel Müdürü Taşkesenlioğlu: '2016 yılında hem aktif büyümede hem de kredilerde yüze 16’lık bir büyüme öngörüyoruz. Bu yıl mevduat büyümemizin ise yüzde 17 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz' 'Başarılı büyüme rakamlarıyla dikkat çeken Türkiye ekonomisi bugün, küresel ekonominin gelecek vaat eden en önemli aktörleri arasında yer almaktadır'

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, banka olarak bu yıl hem aktiflerde hem de kredilerde yüzde 16’lık bir büyüme öngördüklerini belirterek, 'Bu yıl mevduat büyümemizin ise yüzde 17 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.' dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir başkanlığında toplanan TBMM KİT Komisyonunda, Halkbank'ın 2013 ve 2014 yıllarına ilişkin bilançoları görüşüldü.Bankanın faaliyet ve hedeflerine ilişkin sunum yapan Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Türkiye ekonomisinin 2015 yılındaki seçimlere, jeopolitik risklere ve gelişen ülkelere yönelik sermaye akımlarının olumsuz seyrine karşı sergilediği dayanıklılıkla istikrarını sürdürdüğünü belirtti.

Taşkesenlioğlu, 'Başarılı büyüme rakamlarıyla dikkati çeken Türkiye ekonomisi bugün, küresel ekonominin gelecek vadeden en önemli aktörleri arasında yer almaktadır. Türk bankacılık sektörü de güçlü sermaye yapısı ve aktif büyüklük konularındaki istikrarını devam ettirmiştir.' diye konuştu.

Halkbank'ın aktif büyüklük ve nakdi kredi kullandırımında sektörün üzerinde büyüme gerçekleştirdiği ifade eden Taşkesenlioğlu, '2014 yılında 2,2 milyar lira, 2015 yılında ise 2,3 milyar lira net kar elde eden Bankamız, 2015 yılında net kar açısından sektörün 5'inci büyük bankası olmuş ve öz kaynak karlılığı açısından ise sektörün ilk 3 bankası arasında yer almıştır. Eylül 2016 itibarıyla net karımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,7 artarak, 2 milyar 195 Milyon liraya ulaştı.' değerlendirmesinde bulundu.

Taşkesenlioğlu, bankanın takipteki kredi oranında da iyileşme sağlandığını bunun kredi kalitesini artırdığını belirtti. Eylül sonu itibarıyla yurtiçi şube sayısılarının 956'ya, ATM sayılarının ise 3 bin 693’e ulaştığını kaydeden Taşkesenlioğlu, dijital dönüşüm sürecine de başarıyla uyum sağladıklarını bildirdi.

- 'KOBİ kredilerinde pazar payımız yükseldi'

Türkiye’de KOBİ bankacılığının öncüsü konumunda olduklarını anlatan Taşkesenlioğlu, 'KOBİ kredileri sektör pazar payımız 2014 yılında yüzde 11,7, 2015 yılında yüzde 12,4, Ağustos 2016’da da yüzde 13,7 düzeyine yükseldi.' dedi.

Uluslararası arenadaki varlıklarını güçlendirerek küresel bir banka olma yönünde adımlar atmaya devam ettiklerini vurgulayan Taşkesenlioğlu, 'Bu kapsamda, Makedonya’daki iştirakimiz Halkbank Üsküp, ülkenin 16 şehrinde şube sayısını 34'e yükseltti. Bankamız yine geçtiğimiz yıl içinde Sırbistan'da faaliyet gösteren Cacanska Bankanın da yüzde 76,76’sını satın aldı ve bankanın adını Halkbank Belgrad olarak değiştirerek hizmet vermeye devam etti. Banka, Sırbistan’da 30 noktada hizmet vermektedir. Uzakdoğu'da ise Singapur temsilciliğimiz 18 Mayıs 2016’da faaliyetlerine başladı.' ifadelerini kullandı.

Taşkesenlioğlu, 2016 yılında hem aktif büyümede hem de kredilerde yüzde 16’lık bir büyümeyi öngördüklerini belirterek, 'Bu yıl mevduat büyümemizin ise yüzde 17 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.' diye konuştu.

Toplantının sonunda bankanın 2013-2014 yıllarına ilişkin bilanço ve kesin hesapları genel görüşe sunuldu.
Kaynak: AA