Tarihi Halılar Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesinde Yaşatılacak

Kırşehir'de, kültürel ve sanatsal mirası yaşatmak için Neşet Ertaş'ın adının verildiği Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Mekikli Dokuma Atölyesi açıldı.

Kırşehir'in unutulmaya yüz tutmuş tarihi halı ve kilimlerini yaşatmak amacıyla Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesinde kurulan Mekikli Dokuma Atölyesinin açılışı yapıldı.

AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Bağbaşı Yerleşkesi'ndeki açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kırşehir’in kültürel ve sanatsal miraslarına sahip çıkmayı görev bilerek çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Neşet Ertaş gibi kentin önemli kültürel mirasının adını taşıyan bir fakültede kültürel ve sanatsal mirasa da sahip çıkmayı amaçladıklarını belirten Karakaya, şöyle konuştu:

'Fakülte bünyesindeki hızlı değişim bizi mutlu ediyor. Atölyenin, Kırşehir’de dokumacılığın ve tekstilin kapısı olmasını umut ediyorum. Kırşehir’in unutulan değerleri yeniden canlandırılarak kente kazandırılacak. Fakültemiz iç sisteminde bu aktiviteleri yaparken bir yandan da halkla birleşmek için çalışmalar yapıyor. Anadolu Halk Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezimiz de fakültedeki bilgilerin ve çalışmaların halka yayılması ve şehirle bütünleşmesini sağlayacak. Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesinin yeni bölümlerine öğrenci alımı için hazırlıklarımız devam edecek.'

Fakültede uzman öğretim elemanları yoluyla Türk ve batı müziği eğitimi verilmek üzere 2017-2018 eğitim öğretim döneminde öğrenci alımı yapılacağını anlatan Karakaya, 'Neşet Ertaş’ın adına yakışır bir fakülte olarak Neşet Ertaş'ı çalışacağız. Sanat, insanların tarihten gelen alışkanlıklarının ruha dönüşmüş halidir. Bir taraftan bilimsel ve pilot çalışmalarla üniversitemizin ufkunu açarken bir yandan da sanat çalışmaları ile gönüllere girerek gönüllerde yer etmeyi amaçlıyoruz.' dedi.

Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Nurhan Ölmez de Mekikli Dokuma Atölyesinde verilecek uygulamalı eğitimle başta tarihi Kırşehir halıları olmak üzere kültürel ve sanatsal mirasın yaşatılacağını vurgulayarak, öğrencilerin de iş hayatına donanımlı olarak hazırlanacağını dile getirdi.

Konuşmaların ardından atölyenin açılışı gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Ölmez, Karakaya'ya atölye ve makineler hakkında bilgi verdi.
Kaynak: AA