Kış Aylarında Depresyondan Korunmanın Yolları

Acıbadem Ankara Hastanesi Psikoloğu Bülent Baykal, insanların psikolojik durumlarının çevresel faktörlerden etkilenebildiğini belirterek, “Bazı depresyonlar hava şartlarına bağlı olarak gelişebiliyor. İnsanlar, kapalı havalarda kendilerini daha kötü hissediyor. Bu noktada yapmamız gereken en önemli şey, kendi kendimize bu durumun geçici olduğunu tekrarlamak ve olumlu şeyler düşünmek" dedi.

Kış Aylarında Depresyondan Korunmanın Yolları
Depresyon ve kendini kötü hissetme durumunun hava şartları ile doğru orantılı olduğunu kaydeden Psikolog Mithat Bülent Baykal,insanların kış mevsiminde kendini daha depresif ve mutsuz hissedebileceğini vurguladı. Baykal, bu duruma somut bir örnek olarak Kuzey Avrupa ülkelerini göstererek, “Bu ülkelerde insanlar kendini depresif hissettiği durumlarda 1000 voltluk ışıklar kullanılarak depresyon tedavisi uyguluyor. Bu durum, hava şartları ve ışık faktörünün insan vücudu üzerinde etkili olması açısından önemli bir örnek" ifadesini kullandı.

“Kötü hislerin geçici olduğunu hatırlayın”

Depresyonun en belirgin özelliğinin hayattan zevk almama duygusu olduğunu söyleyen Psikolog Baykal, çökkünlük, kendini mutsuz hissetme, yataktan kalkamama gibi belirtilerin de önemsenmesi gerektiğine dikkat çekti. Baykal, ayrıca havanın daha karanlık ve günlerin daha kısa olduğu kış mevsiminin bizi mutsuzluğa ittiğini belirterek şunları söyledi:

“Bu noktada insanlar bunun farkında olmalı. ‘Sabah kalkmak istemiyorum, çok yorgunum, kolumu kaldıramıyorum’ dedikleri anda harekete geçebilirler. ’Evet, bu durum şimdilik böyle ama geçecek’ diyerek kendini telkin edebilirler. ’Daha iyi hissedeceğim, gün ilerledikçe daha mutlu olacağım’ gibi cümlelerle motivasyonlarını artırabilirler."

Açık havada yürüyüş yapın

Kendimizi kötü hissettiğimiz durumlarda açık havada yürüyüş yapmanın önemine de vurgu yapan Psikolog Mithat Bülent Baykal, “Kişilerde sürekli bir uyuma isteği ve içe kapanıklık ile karşılaşabiliyoruz. Hemen dışarı çıkıp oksijen almak ve yürüyüş yapmak bu noktada çok önemli. Bilincinde olduğunuz halde yataktan kalkamıyorsanız, hayattan zevk alamıyorsanız ve arkadaşlarınızla olan görüşmelerinizi sınırlandırdıysanız işte o noktada durmanız gerekiyor. Eğer bu durumlara gerginlik, şiddetli kas ağrıları ve ’Ben bu dünyada ne yapıyorum?’ sorusu eklendiyse bu durum kroniktir ve ortada bir problem var demektir. En kısa zamanda mutlaka bir uzmandan yardım istenmesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA