ITC Genel Başkanı Salihi Açıklaması

'Haşdi Şabi Telafer kent merkezine askeri bir bölge gözüyle bakıyor ancak içeride halen binlerce sivil var' 'Halkın ve kentin güvenliği için operasyonun Irak ordusu ve federal polis güçleri tarafından yürütülmesi gerekiyor' 'Bağdat hükumetinin onayıyla kentte sadece Telaferliler'den oluşacak iki bin kişilik bir güvenlik gücü oluşacaktır''DEAŞ'ı bahane ederek Sincar'a yerleşen örgütün aynı şekilde Telafer'e geçmesini kabul etmeyeceğiz'.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul'un Telafer ilçesine müdahalesinden endişelendiklerini belirtti.

Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Haşdi Şabi'ye bağlı silahlı güçler, Türkmen Telafer kent merkezinden sadece 2 kilometre mesafede yer alıyor. Kentte kalan Türkmenlerin can güvenliği bizi ciddi bir şekilde endişelendiriyor. Haşdi Şabi Telafer kent merkezine askeri bir bölge gözüyle bakıyor ancak içeride halen binlerce sivil var.' ifadelerini kullandı.

Şii milis güçleri ve DEAŞ militanları arasında kent merkezinde çıkacak şiddetli çatışmanın evlerinde mahsur kalan sivillere büyük zararlar verebileceği uyarısında bulunan Salihi, 'Halkın ve kentin güvenliği için operasyonun Irak ordusu ve federal polis güçleri tarafından yürütülmesi gerekiyor. Irak merkezi hükümetiyle yaptığımız görüşmelerde bunun teminatını aldık. Aksi takdirde Telafer'e olası bir müdahalede istenmeyen durumlar yaşanabilir ve bizim de en büyük korkumuz budur.' diye konuştu.

DEAŞ sonrası Telafer'de kimlerin güvenliği sağlayacağı konusuna da değinen Salihi, şöyle devam etti:

'Telafer'de Türkmenler arasında bir kez daha herhangi bir mezhep çatışmasının yaşanmaması için Telaferlilerin dışında başka güçlerin orada nüfuz sahibi olmasını istemiyoruz. Bu yüzden Bağdat hükumetinin onayıyla kentte sadece Telaferliler'den oluşacak iki bin kişilik bir güvenlik gücü oluşacaktır. Bu güç DEAŞ sonrası kentteki güvenliği tesis etmekten sorumlu olacak.'

- 'PKK'nın Telafer'e müdahalesinden kaygılıyız'

Sincar'da DEAŞ'ın varlığını bahane ederek iki yıldan uzun bir süredir varlık gösteren terör örgütü PKK'nın Türkmen coğrafyasının önemli merkezlerinden Telafer'e yaklaşması veya geleceğine ilişkin herhangi bir müdahalede bulunmasından kaygılı olduklarını belirten Salihi, şunları kaydetti:

'Gerek operasyon sırasında gerek sonrasında PKK'lıların Telafer'e müdahale etmesinden kaygılıyız. PKK Telafer'e girmiş olursa büyük kriz çıkar. Krizle bitmeyecek bu olay katliama yol açar. Bağdat hükümeti bunun farkında. Bu yüzden bunun asla meydana gelmemesi lazım. DEAŞ'ı bahane ederek Sincar'a yerleşen örgütün aynı şekilde Telafer'e geçmesini kabul etmeyeceğiz.'

Kaynak: AA