İsrail'de 'Skandal' Yolsuzluğa Soruşturma

İsrail'de başsavcılığın, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun da adının karıştığı ve “denizaltı skandalı” olarak bilinen yolsuzluk davasıyla ilgili soruşturma açılması kararı aldığı bildirildi.

İsrail’in Haaretz gazetesine göre, Başsavcı Avichai Mendelblit, kamuoyunda “denizaltı skandalı” olarak bilinen ve Netanyahu'nun da adının karıştığı yolsuzluk davasıyla ilgili olarak yaşanan gelişmelerin ardından soruşturma açılması kararı aldı.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ise, selefi Moşe Yalon'un Almanya'dan denizaltıların alınması anlaşmasını eleştiren açıklamalarına karşın yapılan anlaşmayı savunarak cevap verdi.

Liberman, 'Güvenliğimizi sağlamak için çok iyi bir karara imza atmış bulunmaktayız. Elbette yapılan anlaşmanın bütün ayrıntıları tartışılmaz. Ancak şunu söyleyebilirim ki siyasilerimiz ve güvenlikten sorumlu yetkililerimizin geniş katılımlı desteğiyle bu anlaşma yapılmıştır.' ifadelerini kullandı.

İsrail Kanal 10 televizyonu, Alman basınına dayandırdığı haberinde, Netanyahu'nun, denizaltıları satan Alman şirketi ile bağlantıları olduğunu öne sürmüştü.

İsrail, 1998'den 2014'e kadar Almanya'dan, günümüzde en gelişmiş denizaltılar arasında yer alan ve uzun menzilli füze atabilme özelliğine sahip Dolphin marka dört denizaltı almıştı. İsrail son olarak Alman yapımı olan ve nükleer başlıklı füze taşıyabilme özelliğine sahip Tanin marka denizaltıyı 2014 yılında filosuna katmıştı. İsrail'in Almanya'dan altıncı denizaltıyı ise 2019'da almayı planladığı belirtiliyor.

Kaynak: AA