Hak-İş Genel Başkanı Arslan Açıklaması

'(Bakanlar Kurulunun grev ve lokavt hakkını erteleme yetkisine ilişkin yeni düzenleme ) Bu, Türkiye'nin 2012'de başlattığı endüstri ilişkileri sistemindeki eksikliklerin giderilmesi yönündeki sürecin tersine dönmesini sağlıyor ki bizim kabul edebileceğimiz bir düzenleme değil'.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Bakanlar Kuruluna büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetleri ile bankacılık hizmetlerinde grev ve lokavt hakkını 60 gün erteleme yetkisi verilmesiyle ilgili, 'Bizim kabul edebileceğimiz bir düzenleme değil.' dedi.

Arslan, gazetecilerin sorusu üzerine, grev ve lokavtın genel sağlığı veya milli güvenliği, büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte olması halinde Bakanlar Kurulu tarafından ertelenecek olması kararının kendileri için sürpriz olduğunu söyledi.

Çalışma hayatının yeterince sorununun bulunduğunu ifade eden Arslan, şunları belirtti:

'6356 sayılı Kanun'daki hususları Anayasa Mahkemesi 2003 yılında düzenlemişti. Anayasa Mahkemesinin bu yöndeki kararı hem şehir içi toplu taşıma hem de bankacılık sektöründe grev yasaklarının kaldırılması yönünde önemliydi. Maalesef Kanun Hükmündeki Kararname ile bu tekrar geri getirilmek isteniyor. Bu, Türkiye'nin 2012'de başlattığı endüstri ilişkileri sistemindeki eksikliklerin giderilmesi yönündeki sürecin tersine dönmesini sağlıyor ki bizim kabul edebileceğimiz bir düzenleme değil.'
Kaynak: AA