Filistinlilerin Gazze Ablukasını UCM'ye Taşıması

Filistinli hukuk kuruluşlarından Mizan Hukuk Merkezi Müdürü Yunus: “Umarım bu başvuru İsrail’in yaptığı insan hakları ihlalleri ve işlediği suçlar için gerçek anlamda yargılanmasının başlangıcı olur” İnsan hakları kuruluşu EdDamir'in uzmanlarından avukat Ebu Ziyad: 'UCM’nin yapısının bağımsız olmadığını ve taraflı hareket edebildiğini düşünüyorum. Ayrıca UCM, Afrika’daki bazı konular dışında yeni konuları gündemine almamakla da eleştiriliyor. Gazze ablukasını UCM’ye götürmek ve tüm seçenekleri denemek iyi bir şey ancak maalesef bundan bir netice çıkmayacaktır'

İsrail'in Gazze'ye yönelik 10 yıldır devam eden ablukasından dolayı yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) başvuran Filistinli hukuk kuruluşlarından Mizan Hukuk Merkezi Müdürü İsam Yunus, başvurunun, İsrail’in yaptığı insan hakları ihlalleri ve işlediği suçlar için gerçek anlamda yargılanmasının başlangıcı olmasını umduğunu bildirdi.

Yunus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şahsi başvuruların yanı sıra hukuk kuruluşlarının da Gazze’yi açık hava cezaevine çeviren İsrail’in yargılanması için harekete geçtiğini belirterek, “İsrailli liderlerin bu insanlık suçundan dolayı yargılanmaları lazım. Zira insani bir felaketle karşı karşıyayız. Gazze’de insani ve yaşam koşullarındaki kötüleşme daha önce görülmemiş bir düzeye ulaştı.” ifadesini kullandı.

Filistinli 3 hukuk kuruluşunun İsrail’in yargılanması için UCM’ye başvurduğunu vurgulayan Yunus, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın insani bir felakete dönüşerek savaş suçuna evrildiğine işaret etti.

Yunus, İsrail’in UCM’ye sunulan başvuruyu engellemeye çalışacağını ancak bunu UCM’ye ulaştırmaktan vazgeçmeyeceklerine dikkati çekerek, “Umarım bu başvuru İsrail’in yaptığı insan hakları ihlalleri ve işlediği suçlar için gerçek anlamda yargılanmasının başlangıcı olur.” dedi.

Filistinli hukukçuların kurduğu Ramallah merkezli insan hakları kuruluşu Ed-Damir'in (Vicdan) uzmanlarından avukat Leys Ebu Ziyad ise UCM'nin bağımsız olmaktan uzak siyasi bir örgüt olduğunu savunarak, kısa vadede Filistinliler lehine bir sonuç almanın mümkün olmayacağını bildirdi.

Ebu Ziyad, şöyle devam etti:

'UCM’nin yapılan başvuruya dönüş yapması çok uzun zaman alacaktır. Ayrıca Filistinliler lehine bir netice alma ihtimali de bence yok. UCM dünyadaki güçlü ülkeler tarafından kuruldu ve kendisini kuran bu ülkelerle İsrail’e karşı bir yargılama yürütüp adil bir karar vermesini beklememek gerek. UCM’nin yapısının bağımsız olmadığını ve taraflı hareket edebildiğini düşünüyorum. Ayrıca UCM, Afrika’daki bazı konular dışında yeni konuları gündemine almamakla da eleştiriliyor. Gazze ablukasını UCM’ye götürmek ve tüm seçenekleri denemek iyi bir şey ancak maalesef bundan bir netice çıkmayacaktır.'

İnsan hakları örgütü olarak kendilerinin de daha önce Gazze ablukası için UCM'ye başvurduklarını ama olumlu bir sonuç alamadıklarını hatırlatan Ebu Ziyad, 'UCM bize konuyu incelemeleri gerektiğini söyledi, bu ise aylarca belki de yıllarca cevap vermeyecekleri anlamına geliyor.' ifadesini kullandı.

Bazı Filistinli hukuk kuruluşları, İsrail'in Gazze'ye yönelik 10 yıldır devam eden ablukasından dolayı yargılanması için dün Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) başvuruda bulunmuştu.

Yaklaşık iki milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi, 2006 yılından bu yana İsrail'in kara, hava ve deniz ablukası altında bulunuyor.

Kaynak: AA