Erken Yaşta Evliliklerle İlgili Düzenleme Tasarıdan Çıkarıldı (2)

AK Parti Kastamonu Milletvekili Köylü:'Kaymakamların, köy muhtarlarına, çocukların evlendirilmelerine şiddetle karşı çıkmalarını, bunları engelleyemedikleri takdirde ihbar etmelerini söylemesi gerekirdi. Köydeki insanlar ciddi bir cezası olduğunu bilse buna tevessül etmezdi' 'Düğün oluyor, herkes gidiyor. Bakıyorsun, iki çocuk evleniyor. Bu çocuklar niye evleniyor, yaşı tutuyor mu diye herkesin sorması gerekir' CHP Balıkesir Milletvekili Havutça: 'Böylesi önemli bir sorunun gece yarısı verilen önerge ile düzeltilmesini hedeflemek, siyaseten de hukuken de doğru değil. Adalet ve Kalkınma Partisi olarak sizin de bu siyasal olgunluğu göstermeniz toplumumuzun rahatlaması bakımından isabetli olmuştur'

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, erken yaşta evliliklerin önlenmesinde yerel yöneticilere önemli görevler düştüğünü belirterek, 'Kaymakamların, köy muhtarlarına, çocukların evlendirilmelerine şiddetle karşı çıkmalarını, bunları engelleyemedikleri takdirde ihbar etmelerini söylemesi gerekirdi. Köydeki insanlar ciddi bir cezası olduğunu bilse buna tevessül etmezdi.' dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan Adalet Komisyonunda, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, komisyona geri gönderilen geçici 1. maddesinin, erken yaşta evliliklere ilişkin ikinci fıkrası tasarı metninden çıkarıldı.

Görüşmeler sırasında söz alan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, söz konusu düzenlemenin komisyona geri çekilmesinin isabetli olduğunu belirtti. Havutça, düzenlemelinin komisyonlarda tartışılmadan, Genel Kurul aşamasında gündeme alınmasını eleştirdi.

Havutça, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Böylesine önemli bir meselenin öncelikle Adalet Komisyonunda eni boyuna tartışılması gerekirdi. Sadece bizim komisyonumuzda da değil, aile ve insan haklarıyla ilgili komisyonlarda da tartışılması ve gerçekten bizim gelenek, görenek, örf ve adetlerimizden kaynaklı küçük yaşta evlilikler, bununla ilgili mağduriyetler varsa, bunun çözümünün ayrıca konuşulması gerekirdi. Adalet Komisyonunda biz doğruyu buluyoruz ortak akılla. Ama ne oluyorsa Genel Kurulda oluyor. Bir anda ortak akıl bozuluyor. Böylesi önemli bir sorunun gece yarısı verilen önerge ile düzeltilmesini hedeflemek, siyaseten de hukuken de doğru değil. Adalet ve Kalkınma Partisi olarak sizin de bu siyasal olgunluğu göstermeniz, toplumumuzun rahatlaması bakımından isabetli olmuştur. Bundan sonra da toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren konuların mutabakatla geçirilmesi isabetlidir. Bu yönde çaba gösteren bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum.'

Havutça'nın, bazı kesimlerin küçük yaşta evliliklerin üzerini dinsel gerekçelerle örtmeye çalıştığını söylemesi üzerine, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı, konunun dinle alakası olmadığını belirterek, tepki gösterdi.

- 'Facianın eşiğinden döndük'

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, düzenlemenin geri çekilmesi ile Türkiye'nin, bir facianın eşiğinden döndüğünü, bu noktaya kadınların kararlı ve bütünlüklü tutumu ile gelindiğini kaydetti.

Yılmaz, söz konusu düzenlemenin bir önerge ile tasarıya eklendiğini hatırlatarak, komisyonda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, 'Sayın Bakanım beni hoşgörün ama bu önergenin verilmesinin ayıbı sizin üzerinizde kaldı. Keşke vermemiş olsaydınız.' dedi.

Türkiye'nin gerçek gündemine dönmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, 'Biz cezaevinden çıkaracağımız tecavüzcüleri konuşurken, hala toprağın altından çıkarılmayı bekleyen göçük altında işçiler var. Bizim bunları konuşmamız lazım.' ifadelerini kullandı.

- 'Kaymakamlar yüzde 90'ını engellerdi'

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ise erken yaşta evliliklerin önlenmesi konusunda eğitim ve bilinçlenmenin önemine işaret etti.

Başta yerel yöneticilerin, halka, küçük yaşta evliliklerin suç olduğunu anlatması gerektiğini vurgulayan Köylü, şunları söyledi:

'Bizim kaymakamlarımız sık sık muhtarları toplarlar yol, su elektrik; bunları görüşürler. Ama hiçbirinin çıkıp da aklına bu konuyla ilgili bir şey söylemek gelmemiştir. Aslında en büyük mesele budur. Bu bir suçtur ve cezası da çok ağırdır. Vatandaşların büyük bir kısmı da bunu bilmiyordur. Kaymakamların, köy muhtarlarını topladığı zaman bu konuyu onlara açması, 14, 15 yaşındaki çocukların evlendirilmelerine şiddetle karşı çıkmalarını söylemesi gerekirdi. Bunları engelleyemedikleri takdirde ihbar etmelerini söylemesi gerekirdi. Dolayısıyla köydeki insanlar bunun ciddi bir cezası olduğunu bilse buna tevessül etmezdi. Kaymakamlar bunu şiddetli bir şekilde ortaya koyarak yüzde 90'ını engellerdi. Düğün oluyor, herkes gidiyor. Bakıyorsun, iki çocuk evleniyor. Bu çocuklar niye evleniyor, yaşı tutuyor mu diye herkesin sorması gerekir.'

Köylü, başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere, ilgili tüm bakanlıkların da konunun takipçisi olması gerektiğini vurguladı.

-'Gece yarısı saraydan talimat geldi, sabah geri çektiniz'

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, tasarının tümünün komisyon ve Genel Kurul aşamasındaki görüşmelerinde partilerin iş birliği ve anlaşma ile hareket ettiğini, ancak son aşamada gelen önergenin aradaki güveni sarstığını ifade etti.

Erken evliliklere ilişkin düzenlemeye yönelik itirazlarını ilk andan itibaren yaptıklarını, konunun toplumda da büyük tepkiye neden olduğunu kaydeden Yüksel, tüm bu süreçlerde iktidarın önergeyi savunmayı sürdürdüğünü bildirdi.

Yüksel, 'Hepimiz hür iradesiyle karar verme yeteneğine sahip insanlarız. Beş gün toplumsal muhalefet yapıldı, milletvekilleri açıklama üstüne açıklama yaptı, bir geri adım atmadınız. Ondan fazla, 'Geri çekmeyeceğiz' açıklaması yaptınız. Bir gece yarısı saraydan talimat geldi, sabah geri çektiniz. Biz nasıl milletin iradesini temsil ettiğimizi iddia edeceğiz. AKP'ye oy verenler de dahil bütün millet ayaktayken onların tepkilerine kulak tıkayıp da sadece bir kişinin iradesine uygun iş yapmak ne kadar doğru?' değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, küçük yaşta evliliklerin mantıklı bir yanı olmadığını ve doğru bulmadığını, ancak var olan evliliklerde yaşanan sorunların da görmezden gelinemeyeceğini vurguladı.

Özkaya, siyaset kurumunun bu sorunların giderilmesine yönelik çözümler üretmesi gerektiğini anlattı.

-'Bu vicdansız tasarının önümüze getirilmesi üzüntü verici'

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, konuşmasına, 'Bu vicdansız tasarının önümüze getirilmesi ve üç-dört gündür toplumun bununla uğraştırılıyor olması kadar üzüntü verici bir şey olamaz.' sözleriyle başladı.

İktidarın çocuk istismarı ve erken yaşta evliliklerin önlenmesi konusunda yeterli düzenlemeleri yapmadığını ileri süren Kerestecioğlu, hala geç olmadığını, yasal önlemlerin hızla hayata geçirilebileceğini bildirdi.

MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, tartışmaya neden olan önergenin sahibinin, altında imzası olanlar mı yoksa Adalet Bakanı mı olduğunu merak ettiğini belirtti.

İmzası bulunan milletvekillerinin komisyonda bulunmadığını kaydeden Koçdemir, bunun yasama faaliyetinin 'mış gibi' yapıldığının bir göstergesi olduğunu savundu.

Koçdemir, iktidarda olanların kendilerini sürekli haklı görme yanılgısına düşebileceğini, AK Parti'de de bu durumu gördüğünü kaydederek, düzenlemeye yönelik muhalefetin tepkilerinin çok daha önceden dikkate alınmasının gerektiğini aktardı.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da Mecliste çocuk hakları konusunda daimi bir komisyon kurulmasının yararlı olacağını vurguladı.

Komisyon Başkanı İyimaya da toplantının kapanışında yaptığı kısa konuşmada, komisyonların yasama faaliyetlerindeki önemine değindi.

Yasal düzenlemelerin mutlaka ilgili komisyonlardaki müzakereler sonrasında gündeme gelmesi gerektiğine işaret eden İyimaya, bu şekilde yol almanın daha sağlıklı ve bilimsel olduğunu kaydetti.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, kabul edilen önerge ile geçici 1. maddenin erken evliliklere ilişkin fıkrası tasarıdan çıkarıldı.

(Bitti)
Kaynak: AA