'Bilinçsiz Kullanılan Bitkisel Ürünler, Cilt Lekelerini Artırıyor'

Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Serdar: 'Bilinçsiz kullanılan bitkisel ürünlerle ve kozmetik kremler, cilt lekelerini artırıyor. Bu ürünler, mutlaka hekim bilgisi dahilinde kullanılmalı' 'Tedavi olarak, bazı kremlerin yanı sıra peeling sistemleri ve lazerle tedavi mümkündür. Buna ise cildiye uzmanı karar vermeli'

Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Zehra Aşiran Serdar, bilinçsiz kullanılan bazı bitkisel ürünlerin ciltte lekelere yol açabildiğini belirterek, bu ürünlerin mutlaka hekim bilgisiyle alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Serdar, yaptığı yazılı açıklamada, cilt sorunlarında son yıllarda doğal yöntemlere eğilimin arttığını, ancak bu ürünleri kullanırken doğru uygulama yapılmadığında ciddi sorunlarla karşılaşılabildiğini vurgulayarak, 'Bilinçsiz kullanılan bitkisel ürünlerle ve kozmetik kremler, cilt lekelerini artırıyor. Bu ürünler, mutlaka hekim bilgisi dahilinde kullanılmalı.' ifadesine yer verdi.

- 'Lekeler bazı ilaçlardan da kaynaklanabilir'

Serdar, ciltteki lekelere neden olan faktörlerden birinin de bilinçsiz güneşlenme ve koruyucu kremlerin düzenli kullanılmaması olduğunu belirterek, güneşe bağlı lekelerin özelikle yanak, alın ve bıyık bölgesinde yoğunlaştığı bilgisini verdi.

Ciltteki lekelerin kullanılan bazı ilaçlardan kaynaklanabildiğini de aktaran Serdar, şu değerlendirmede bulundu:

'Özellikle yaz aylarında güneşin daha yoğun olduğu dönemlerde alınan bazı ilaçlar, leke yapabilir. Hamilelik sırasında da lekeler gelişebilir, bazı hastalıklarla birlikte de leke gelişmesi söz konusu olabilir. Leke oluşumunda yaş da önemli bir faktördür. Yaşlandıkça deride kırışıklıklarla birlikte leke oluşabilir. Tedavi olarak, bazı kremlerin yanı sıra peeling sistemleri ve lazerle tedavi mümkündür. Buna ise cildiye uzmanı karar vermeli. Tedavi başarısı, hastaya ve lekelerin durumuna göre değişebilir. Lazer sonrasında düzenli olarak krem ve güneş koruyucu uygulanmalı.'
Kaynak: AA