4. Afrika-Arap Zirvesi Başladı

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden 'Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin katılımını protesto eden 8 ülke zirveye katılmıyor.

'4. Afrika-Arap Zirvesi', Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da başladı.

Fas, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Katar, Ürdün, Yemen ve Somali, 'Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin katılımını protesto ederek zirveye katılmıyor. Daha önce bu 8 ülke gibi katılımı protesto eden Umman ise zirveye geri döndü.

Fas Dışişleri Bakanlığından dün akşam yapılan açıklamada, zirveye katılımın Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerle sınırlı olduğu vurgulanarak, Polisario Cephesi tarafından tek taraflı olarak bağımsızlığı ilan edilen 'Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin de yer almasından dolayı zirveden çekilme kararı alındığı ifade edilmişti.

Bu açıklamanın ardından Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Katar, Umman, Ürdün, Yemen ve Somali'nin de Fas'a destek olmak için zirveden çekildiği bildirilmişti.

'Batı Sahra' konusu Fas yönetimi ile Polisario Cephesi arasında yaklaşık 40 yıldır sorun teşkil ediyor. Fas, 1975 yılında topraklarına kattığı eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'nın kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Cezayir'in destek verdiği Polisario Cephesi bölgenin bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.
Kaynak: AA