Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, İran'da

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor: 'Tahran'da Slovakya Büyükelçiliğinin açılacak olması, iki ülkenin karşılıklı ilişkilerini geliştirmede kararlı olduklarını gösteriyor' 'Geniş bir ticari kadroyla İran'a gelmemiz iki ülke arasındaki ticari ilişkilere verdiğimiz önemi ortaya koyuyor'.

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, İran'da büyükelçilik açma yönündeki adımın, 'iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesindeki' kararlılığı ortaya koyduğunu belirtti.

Pahor, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği İran'da, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından resmi törenle karşılandı. Sadabad Sarayı'nda gerçekleşen, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ekonomi, iletişim ve nano teknoloji alanında mutabakat zaptı imzalandı.

İmzaların atılmasından sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan konuk Cumhurbaşkanı Pahor, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine verdikleri öneme değindi.

Pahor, 'Tahran'da Slovakya Büyükelçiliğinin açılacak olması, iki ülkenin karşılıklı ilişkilerini geliştirmede kararlı olduklarını gösteriyor.' dedi. İş adamlarından oluşan 50 kişilik heyetle Tahran'da temaslarda bulunduğuna da dikkati çeken Pahor, 'Geniş bir ticari kadroyla İran'a gelmemiz iki ülke arasındaki ticari ilişkilere verdiğimiz önemi ortaya koyuyor.' ifadelerini kullandı.

Nükleer müzakerelerde varılan anlaşmadan memnuniyet duyduğunu belirten Pahor, tarafların anlaşmada verdikleri sözleri yerine getirmeleri gerektiğini dile getirdi.

- Yarın Slovenya Büyükelçiliği açılacak

İran Cumhurbaşkanı Ruhani de görüşmelerde teknoloji alış verişi ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi konularını ele aldıklarını söyledi.

Görüşmede bölge sorunları ve göç konularının da gündeme geldiğini dile getiren Ruhani, 'Bir Avrupa Birliği ülkesi olma özelliğiyle Slovakya'yla ilişkilerimizi geliştirmeye önem veriyoruz. Yarın açılacak büyükelçilik bu açıdan önemlidir.' diye konuştu.

Slovenya'nın Tahran Büyükelçiliği, İran'a uygulanan ekonomik ambargolar nedeniyle 4 sene önce kapanmıştı.
Kaynak: AA