Rusya'yla İlişkiler Rusçaya İlgiyi Artırdı

Türkiye ile Rusya arasında son dönemde düzelen ilişkiler, Adıyaman Halk Eğitim Merkezi'nde açılan Rusça kursuna ilgiyi de artırdı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Özbilgiç: 'Bu yıl özellikle son zamanlarda Rusça kursuna ilgi var. 120 kursiyerimiz mezun olup sertifika sahibi oldu. Bekleyen kursiyerlerimiz var' Kursiyerlerden inşaat mühendisi Kaya: 'Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin ardından bu durumun inşaat sektörüne yansımaları olacaktır. Rusça öğrenip Rusya'ya gidip inşaat sektöründe çalışmak istiyorum'

Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin iyileşmesiyle Adıyaman'da Rusça'ya ilgi arttı.

Adıyaman Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan, 2 aylık ve 25 kursiyer kapasiteli kursa özellikle bu yıl yoğun katılım oldu.

Yetkililerin yoğun ilgi dolayısıyla ileri Rusça eğitimi vermeyi planladığı kurs için sırada bekleyenler bulunuyor.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Aziz Özbilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezlerinde halkın talepleri doğrultusunda kurslar açtıklarını belirtti.

Türkiye'nin Rusya ile iyi ilişkileri sonrası Rusça kursuna büyük bir talep olduğunu aktaran Özbilgiç, 'İlk seviye kursunda 120 kişi sertifika sahibi oldu. Rusça kursunu açmaya devam edeceğiz. Kursu veren hocamızın ana dili Rusça.' dedi.

Daha önce Arapça ve İngilizce kurslarına olan ilginin son dönemde Rusça kursuna yöneldiğini ifade eden Özbilgiç, şunları kaydetti:

'Dil öğrenmenin büyük önemi var. İnsanlar yurt dışını görmek istiyor. Daha önce Arapça ve İngilizce kurslarına ilgi vardı. Bu yıl özellikle son zamanlarda Rusça kursuna ilgi var. Kursiyerlerimizin düşüncesine göre, başlarda zor ama öğrenmeye başlayınca kolay bir dil olduğu söyleniyor. 120 kursiyerimiz mezun olup sertifika sahibi oldu. Bekleyen kursiyerlerimiz var. İlerde ileri Rusça dediğimiz A-2 kursunu açmayı düşünüyoruz.'

- Erkekler daha çok ilgi gösteriyor

Moskova'dan 6 yıl önce gelerek Adıyaman'a yerleşen kurs eğitmeni Daniel Aşkın da son bir yılda Halk Eğitim Merkezinde Rusça eğitim verdiğini söyledi.

Daha önceleri kursiyerlerin kursa daha az katılım gösterdiğini aktaran Aşkın, 'Türkiye ile Rusya arasında ilişkiler düzeldikten sonra Rusça diline daha çok ilgi gösterilmeye başlandı. Erkekler, kadınlara göre daha çok ilgi gösteriyor. Bazı erkekler yaz aylarında Antalya ve Alanya'ya çalışmaya gidiyor. Bu bölgelerde de Rusça bilmek ihtiyaç oluyor. Bazı erkekler de ticari ilişkilerden dolayı Rusça öğrenmek istiyor. Adıyaman'da son zamanlarda Rusça kursuna çok ilgi gösteriliyor.' diye konuştu.

Rusçanın harflerin farklılığı dolayısıyla öğrenmesi zor bir dil olduğunu dile getiren Aşkın, ancak kursiyerlerin öğrenmeye başladıkça yavaş yavaş dili de sevdiğini söyledi. Aşkın, 'Kürtler daha çabuk Rusça öğreniyor. 25 kursiyerimiz var. Kadınlar da ilgi gösteriyor. Haftada 2 gün Rusça kursu düzenliyoruz.' dedi.

- Rusya'ya gitmek istiyorlar

Kursiyerlerden inşaat mühendisi Tuncay Kaya, Rusça kursuna arkadaşlarıyla kayıt yaptırdıklarını belirtti.

Rusya'ya gitmek istediği için kursa yazıldığını anlatan Kaya, 'Rusya'da inşaat sektörü canlı. Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin ardından bu durumun inşaat sektörüne yansımaları olacaktır. Rusça öğrenip Rusya'ya gidip inşaat sektöründe çalışmak istiyorum. Zor bir dil. Biraz ilgi göstermek lazım. Telefonuma Rusça alfabeyi de indirdim. Öğrenmek için uğraşıyorum. Rusça güzel bir dil, inşallah hedeflerim doğrultusunda Rusçayı öğrenip Rusya'ya gideceğim.' ifadelerini kullandı.

Faik Şimşek de daha önce gittiği Rusya'da dil bilmediği için zorluk yaşadığı, bu nedenle kursa kayıt yaptırdığını söyledi.

Adıyaman'da Rusça kursu açılmasından mutluluk duyduğunu dile getiren Şimşek, kurs sayesinde dil konusunda kendisini geliştirip Rusya'ya yeniden gitmek istediğini kaydetti. Şimşek, 'İnşaat sektöründe ticari anlamda rahat edeceğimizden dolayı Rusça'yı öğrenmek zorunda kaldık. Rusya ile Türk ilişkilerin düzelmesi bizi çok mutlu etti. Ticari anlamda Rusya ile işbirliği yapıp kendimizi geliştirmek istiyoruz. Bu anlamda dili öğrenmek zorundayız. Hocamız elinden geldiği kadar Rusça öğretiyor. Biz de dili öğrenmek için çaba sarf ediyoruz. Adıyaman'da böyle bir kursun açılması bizi çok mutlu etti.' diye konuştu.
Kaynak: AA