Merasim Sokak'taki Terör Saldırısı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği, Merasim Sokak'ta 17 Şubat'ta askeri servis araçları geçerken düzenlenen terör saldırısıyla ilgili, aralarında PKK'nın Avrupa'daki elebaşlarından Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin elebaşı Salih Müslim, PKK'nın elebaşlarından Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Fehman Hüseyin'in de aralarında bulunduğu 48 örgüt elemanı hakkında yakalama emri çıkardı

AYLİN SIRIKLI DAL - Merasim Sokak'ta 17 Şubat'ta askeri servis araçları geçerken düzenlenen terör saldırısıyla ilgili, aralarında PKK'nın Avrupa'daki elebaşlarından Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin elebaşı Salih Müslim, PKK'nın elebaşlarından Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Fehman Hüseyin'in de aralarında bulunduğu 48 örgüt elemanı hakkında yakalama emri verildi.

Ankara Merasim Sokak'ta 17 Şubat'ta askeri servis araçları geçerken düzenlenen canlı bomba saldırısında 29 kişi hayatını kaybetmişti. Terör saldırısına ilişkin soruşturma kapsamında 15 kişi tutuklanmıştı.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin elebaşı Salih Müslim, PKK'nın elebaşlarından Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Fehman Hüseyin'in de aralarında bulunduğu 48 örgüt elemanı hakkında yakalama kararı çıkarılması istendi.

Başsavcılığın talep yazısında, soruşturma sürecinde, bomba yüklü aracın patlatılması şeklinde gerçekleşen terör eyleminin talimatının terör örgütü PKK/KCK'nın üst yönetimi tarafından verildiğinin, bu talimat sonrasında örgüt mensuplarınca eylemin gerçekleştirildiğinin, eylemin düzenlenmesi sırasında örgüt üyesi olmayan bir kısım şüphelilerin de örgüte yardım ettiğinin belirlendiği belirtildi.

Yazıda, terör örgütünün üst düzey yöneticileri tarafından değişik tarihlerde yapılan eylem çağrıları sonrasında Zınar-Raperin kod adlı Abdülbaki Somer isimli terörist tarafından 17 Şubat'ta Merasim Sokak'taki bombalı eylemin gerçekleştirildiğinin ileri sürüldüğü kaydedildi.

- 'TAK, PKK/KCK'nın paravan örgütlenmesidir'

PKK/KCK ile iltisaklı yayın yapan basın yayın organlarında eylemi TAK adında örgütün üstlendiği şeklinde haberler yer alsa da TAK'ın, PKK/KCK tarafından 2004'te kurulan paravan bir örgütlenme olduğu belirtilen Başsavcılık talebinde, terör örgütünün TAK ismini, örgütün uluslararası alandaki terörist imajından kurtulmak ve örgüt üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla kullandığı aktarıldı.

Talep yazısında, TAK tarafından üstlenilen eylemlerin PKK/KCK üst yönetiminin talimatıyla ve terör örgütü PKK/KCK mensupları tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşıldığı belirtildi.

Soruşturma evresinde ele geçirilen dokümanların incelenmesi sonucu, Abdülbaki Somer'in, Merasim Sokak üzerinde askeri servis araçlarına yönelik bomba yüklü araçla intihar saldırısı gerçekleştiren terörist olduğunun, örgütün silahlı yapılanması HPG içerisinde yer alan 'özel kuvvetler' biriminde görevli bulunduğu ve eylem talimatını da bu birimden alarak gerçekleştirdiğinin anlaşıldığı anlatıldı.

Talep yazısında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK), 'örgüt yöneticilerinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır.' hükmü gereği, terör örgütü PKK/KCK'nın birim ve konumları ayrıntılı tespit edilen yöneticilerinin tamamının, bu bombalama eyleminden cezai anlamda sorumlu oldukları vurgulandı.

Örgüt üyelerince emir ve talimat niteliğinde kabul edilen, örgüt yöneticilerince yapılan eylem çağrıları ardından söz konusu eylemin gerçekleştirildiğine işaret edilen yazıda, örgüt üst yönetimince alınan eylem kararı ve çağrıları olmadan örgüt üyelerinin bireysel olarak eylem planlaması ve uygulamasının mümkün olmadığı vurgulandı.

Aslında örgüt yöneticilerinin TCK'nın ilgili hükmünde düzenlenen cezai sorumluluğunun ötesinde, eyleme yönelik alınan kararlar, yapılan çağrılar ve verilen talimatlardan dolayı cezai sorumluluklarının olacağı bildirilen yazıda, bu nedenle yapılanma içerisinde yer alan örgüt yöneticileri hakkında yakalama kararı çıkarılması istendi.

Eylem kararını Somer ile birlikte kararlaştırdıkları, eylemin zamanını somutlaştırdıkları, Somer'in suç işleme kararını kuvvetlendirdikleri tespit edilen örgüt üyeleri hakkında da yakalama emri çıkarılması talep edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği, terör örgütünün üst düzey yöneticileri ve üyelerinin aralarında bulunduğu 48 kişi hakkında yakalama kararı çıkardı.

Hakkında yakalama kararı çıkarılanların isimleri şöyle:

'Zübeyir Aydar, Veli Taşkıran, Süleyman Şahin, Sultan Kocabey, Serdar Çelik, Salman Kurtulan, Salih Müslim, Sabri Ok, Rıza Altun, Remzi Kartal, Osman Gülen, Nuriye Kesbir, Nuran Er, Muzaffer Ayata, Mustafa Karasu, Murat Karayılan, Murat Üçer, Muazzez Vuran, Menafi Bayazit, Mehmet Tahir Kılıç, Mehmet Tören, Mehmet Doğan, Mahmut Dora, Layika Gültekin, İsmail Özden, İshak Özçaktu, Hülya Oran, Hülya Eroğlu, Hejar Çelik, Hasan Mamak, Hamiyet Yalçınkaya, Hamit Aydoğan, Gülüzar Tural, Gülüşan Eksen, Güleser Törün, Gönül Çelik, Filiz Duman, Fethi Şarlatan, Fehman Hüseyin, Engin Karaaslan, Elif Yıldırım, Ekrem Güney, Edip Yetüt, Duran Kalkan, Cemil Bayık, Birgül Ayaz, Ayfer Kordu, Ali Haydar Kaytan.'

Kaynak: AA