Irak Petrol Üretimini Artırmayı Hedefliyor

Irak Dışişleri Bakanı Caferi:'Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle olağanüstü bütçe açığı oluştu. DEAŞ'la mücadele kapsamında askeri harcamamız arttı. Uluslararası anlayışa ihtiyacımız var. Çünkü bu durumda üretimi artırmamız gerekiyor' Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto:'Macaristan da DEAŞ'a karşı mücadelede aktif bir şekilde rol alıyor. Şu an Irak'ın kuzeyinde 146 Macar askeri görev yapıyor'

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Irak bütçesinin açık verdiğini ve petrol üretimini artırmaları gerektiğini söyledi.

Resmi ziyaret kapsamında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan Caferi, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Caferi, petrol üretiminin Irak bütçesinin yüzde 90'ını oluşturduğunu belirterek, 'Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle olağanüstü bütçe açığı oluştu. DEAŞ'la mücadele kapsamında askeri harcamamız arttı. Uluslararası anlayışa ihtiyacımız var. Çünkü bu durumda üretimi artırmamız gerekiyor.' diye konuştu.

Irak'ın teröristlere karşı mücadelesini sürdürdüğünü, Musul'un şu ana kadar üçte birlik bölümünün kurtarıldığını kaydeden Caferi, yapılan operasyonlarda bin 700 teröristin öldürüldüğü, 120'sinin esir alındığı ve teröristlerin bomba yüklediği 650 aracın da imha edildiği bilgisini paylaştı.

Terör örgütü DEAŞ'ın mağlup edilebilmesi için ortak adım atmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Caferi, ''Bu savaş 21. yüzyılın başında New York'ta başladı. Washington, Avrupa, Güneydoğu Asya ve Irak'ta devam ediyor. Ortak düşman DEAŞ'a karşı birlikteliğe ihtiyaç var.'' dedi.

Szijjarto ise Irak'ın istikrarının önemine dikkat çekerek, ''Irak, DEAŞ'a karşı önemli bir mücadele veriyor. DEAŞ yok edilmeden dünyanın hiçbir noktasında güvenlik söz konusu olamaz. Macaristan da DEAŞ'a karşı mücadelede aktif bir şekilde rol alıyor. Şu an Irak'ın kuzeyinde 146 Macar askeri görev yapıyor. Ocak ayından itibaren yeni silahlar gönderilecek.'' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA