Iğdır'da Bu Sezon 5 Bin 531 Kuş Halkalandı

Aras Kuş Halkalama İstasyonunda, bu sezon Doğu Anadolu'da ilk kez gözlemlenen Sarıkaşlı Çıvgın, Esmer Çıvgın ve Küçük Çinte'nin de aralarında bulunduğu 5 bin 531 kuşa halka takıldı.

Türkiye'nin en büyük kuş halkalama istasyonlarından Aras Kuş Halkalama İstasyonunda, bu sezon Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez gözlemlenen kuşların da aralarında bulunduğu 5 bin 531 kuş halkalandı.

İl Orman ve Su İşleri Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile Kars Kafkas Üniversitesinin 'Ulusal Halkalama Programı' çerçevesinde yürüttüğü kuş göçü araştırmalarının 2016 sonbahar döneminde başlayan kuş halkalama çalışmalarında, 88 günde 104 farklı kuş türünden toplam 5 bin 531 kuşa halka takıldı.

Türkiye'de nadir rastlanan kuş türlerinden Sarıkaşlı Çıvgın, Esmer Çıvgın ve Küçük Çinte, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez Aras Kuş Halkalama İstasyonunda halkalanarak kayıtlara geçirildi.

Bu sezon en çok halkalanan kuş türleri arasında 533 adet ile Çıvgın (Phylloscopus collybita), 494 adet ile Mavigerdan (Luscinia svecica), 487 adet ile Boz Ötleğen (Sylvia borin), 435 adet ile Saz Kamışçını (Acrocephalus scirpaceus), 394 adet ile Kır Kırlangıcı (Hirundo rustica), 369 adet ile Akgerdanlı Ötleğen (Sylvia communis), 326 adet ile Kafkas Çıvgını (Phylloscopus lorenzii) yer aldı.

Söz konusu istasyondaki halkalama çalışmaları 2017 yılının bahar aylarında yeniden başlatılacak.
Kaynak: AA