Güney Kore'deki Choi Skandalı

Park, hakkında soruşturma açılmasına ilişkin yasa tasarısını imzaladı.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, hakkında görevi kötüye kullandığı iddiasıyla bağımsız soruşturma yapılmasına ilişkin yasa tasarısını onayladı.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Park'ın resmi görevi olmayan eski dostu Choi Soon-sil'in, önemli devlet işlerine müdahil olmasına göz yumduğunun ortaya çıkmasıyla başlayan skandalla ilgili hakkında doğrudan soruşturma açılmasını öngören yasa tasarısını imzaladı.

Savcıların, hafta sonu, Devlet Başkanı Park'ın eski dostu Choi Soon-sil'in, devlet işlerini yönlendirmesine ve haksız servet kazanmasında 'önemli ölçüde payının' olduğunu belirtmesinin ardından Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, bağımsız soruşturmanın Park'ın adını temizleyeceği bildirildi.

Muhalefet partileri, görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle devlet başkanını suçlamaya hazırlanırken, Park, 13 Aralık'ta soruşturma kapsamında ifade verecek.

Devlet Başkanı Park, ay başında bir televizyon kanalında yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, konuyla ilgili hakkında doğrudan soruşturma açılmasına izin vereceğini ifade etmiş, sesi̇ titreyerek 'Kalbimin derinliğinde büyük bir sorumluluk hissediyorum. Hepsi benim hatam ve suçum. Kişisel ilişkilerimde çok fazla güven duydum ve ne olduğuna dikkat etmedim.' ifadelerini kullanmıştı.

Park'ın istifasını isteyen binlerce kişi, yaklaşık bir aydır her cumartesi Seul'de gösteri düzenliyor.

Geçmişte Rus Çarı'na siyasi meselelerde fikir veren ve doğaüstü güçlere sahip olduğunu iddia eden Grigori Rasputin'e benzetilen Choi'nin devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkmıştı.

Choi'nin önemli devlet işlerine müdahil olmak suçlamasıyla 3 Kasım'da tutuklanmasının ardından, 6 Kasım'da da Devlet Başkanının eski iki yardımcısı hakkında Choi’nin yol açtığı skandal ile bağlantılı olarak yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmaktan soruşturma açılmıştı.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor.

Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.

Kaynak: AA