Guatr Hastalığı Olanlar Bu Çeşmeye Akın Ediyor

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Döğer kasabasında bulunan ve guatr hastalığı için şifa kaynağı olduğu söylenen çeşme, şifa arayan vatandaşların adeta akınına uğruyor.

Guatr Hastalığı Olanlar Bu Çeşmeye Akın Ediyor
Suyun guatr hastalığına iyi geldiği duyan ve inanan çevre il ve ilçelerdeki vatandaşlar şifa aramak için adeta kuyruk oluşturuyorlar. Döğer kasabası sakinlerinden Ali Seyrek; bu suyun insanlara şifa getirdiğini, guatra çok iyi geldiğini anlatarak, "Komşumuzun biri su su sayesinde guatr rahatsızlığından kurtuldu. Muayene olduğu doktor bile şaşırmış. Şu anda sağlığı çok iyi maşallah’’ diye belirtti.

Yine kasaba sakinlerinden Mustafa Aşkın; ’’Burası Zorali çeşmesidir. Bu suyun Guatra iyi geldiği herkes biliyor. Bursa’dan geliyor arkadaşlarımız, İzmir’den geliyor arkadaşlarımız bu suyu doldurup gidiyor. Eskişehir zaten buradan içiyor suyu’’ diye belirtti.

Mustafa Işıklı ise; ’’Bu çeşmenin geçmişi çok geriye dayanır. Yani Yunan zamanından filan. Bu çeşme guatra iyi gelir, eskiden bilinmezdi sonradan sonraya belli oldu, tahlillerden ortaya çıktı. Çevre köylerden Afyon, Kütahya, Eskişehir ve İstanbul’dan bile burayı bilip gelen var" diye konuştu.

Çeşme yayına ev yaptı

Kasaba sakinlerinden Sami Ceylan ise, hanımında zehirli guatr rahatsızlığını olduğunu, Afyon, Dinar ve Kütahya her tarafı gezdiğini anlatarak şunları söyledi;

"Hiç bir yerden fayda edemedik. İstanbul nükleer tıpa havale etti, oradan da fayda göremedik. Şifasını duyduğumuz bu çeşmenin yanına ev yaptık. Bize suyu soğuk filan denildi ama oraya devam ettik. Bir hafta on gün içersinde bizim hanımın bütün ağrıları kesildi. Ondan fayda gördük. Alanlı mahallesinde bir arkadaş vardı. O da rahatsızdı ve çeşmenin üzerine ev yaptı, oradan buraya göç etti. Sudan içerek şifa buldu. Bazen bu suyun başından insanlar sıraya girer, kalabalık olur. Ancak çevre temiz değil, oranın pisliği var, ineklerden yakında su içerler. Belediye bir çare bulmadı buraya. Bulunursa çok iyi olacak."
Kaynak: İHA