CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran Açıklaması

'Dini nikahı kıymak için önce resmi nikah şartı geri getirilsin'.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankuran, 'Dini nikahı kıymak için önce resmi nikah şartı geri getirilsin' dedi.

Partisinin Bursa İl Başkanlığında 'Halkçı İletişim ve Algı Yönetimi' adlı sunuma katılan Cankurtaran, program öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, resmi nikahta gerek kız gerekse erkek için 17 yaşı doldurma şartı arandığından, çocuk yaştaki evliliklerde çoğunlukla dini nikaha başvurulduğunu söyledi.

Dini nikahın, kanunlara göre bir geçerliliği olmamasına karşın halk arasında gerek inançlar, gerekse gelenekler gereği kıyıldığını belirten Cankurtaran, Anayasa Mahkemesinin 2015 yılında aldığı kararla dini nikahı kıymak için önce resmi nikah kıyma şartını kaldırdığını, bu konuda ki cezai yaptırımı da oy çokluğu ile iptal ettiğini anlattı.

Cankurtaran, özgürlükler ileri sürülerek verilen bu kararın çocuk yaştaki evliliklerle mücadele noktasında bir yasal boşluk oluşmasını sağladığını ifade ederek, 'Bu nedenle dini nikah kıymak için resmi nikah şartının yeni bir düzenleme ile geri getirilmesi, sorunu bitirmese de azaltma yolunda katkı sağlayacaktır. Dini nikahı kıymak için önce resmi nikah şartı geri getirilsin.' diye konuştu.

Türkiye'de ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını, bu krizin artık AK Parti yetkililerince dahi gizlenemediğini dile getiren Cankurtaran, 'Gezi olayları sırasında dolar 1,80'den 1,90'a çıktığı zaman protestoların Türkiye'nin istikrarını bozmak isteyenlerce çıkarıldığını iddia edenler şimdilerde 3,40'ı gören dolar karşısında neden suskun duruyor? O dillerinden düşürmedikleri faiz lobisi tatile mi çıktı? Ekonomide istikrarsızlık varsa bunun birinci sorumlusu demokrasiyi rayından çıkaran, başkanlığı dayatan AKP'dir.' ifadelerini kullandı.

Cankurtaran, Bursa'nın da sorunlarının büyüdüğünü, iktidarın bu sorunları çözmek yerine seyrettiğini savundu.

Kaynak: AA