Bitlis Eren Üniversitesinde 'Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak' Paneli

Bitlis Eren Üniversitesinde "Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak ve Türk Dünyasında Kültürel İşbirliği" konulu panel düzenlendi.

Bitlis Eren Üniversitesinde 'Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak' Paneli
BESYO Konferans Salonunda 21 Kasım Pazartesi günü düzenlenen "Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak ve Türk Dünyasında Kültürel İşbirliği" konulu panelin başkanlığını Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru’nun yaptı. Programa Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ve TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş panelist olarak katıldı.

Panele katılan herkese teşekkür ederek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru, üniversite olarak kültürel faaliyetlere önem verdiklerini ifade etti.

Doğru,"Bizler Kubbet-ül İslam olarak adlandırılan tarihi bir yerleşim yerine sahip şehirde kurulan bir üniversiteyiz. Bugüne kadar da onunla ilgili birçok faaliyetin içinde bulunduk. Ahmet Yesevi Üniversitesi ile bir protokolümüz var. Türk dünyasındaki farklı çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bulunduğumuz yörenin farkındalığını ön plana çıkarmak için Türk Konseyi’ne üye olduk. Türk Konseyi çerçevesinde Türk İslam alanında birçok çalışmaya imza atacağımıza inanıyorum. Burada en büyük destekçilerimizden biride TÜRKSOY. Bizler TÜRKSOY işbirliğinde birçok faaliyette bulunduk ve bulunmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Bu yılın UNESCO tarafından Hoca Ahmet Yesevi yılı ilan edildiğini ifade eden Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, bu vesileyle Türkiye’nin çeşitli yerlerinde Ahmet Yesevi’yle ilgili programlara katıldıklarını belirtti.

Hoca Ahmet Yesevi’nin hayatından kesitler sunan Prof. Dr. Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi’nin eserlerinden örnekler vererek üniversite olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.

Türk Dünyasında Kültürel İşbirliği konulu sunumunu yapan TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, TÜRKSOY’un Türk dünyasının kültürel işbirliğini sağlamak için çalışan ve 1993 yılında kurulmuş bir işbirliği örgütü olduğunu belirtti.

Purtaş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu örgütün kurucuları Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dır. TÜRKSOY sadece üye ülkeleriyle sınırlı faaliyetler gerçekleştirmiyor, bu coğrafyaların dışında kalan Balkanlar ve Ortadoğu başta olmak üzere bu bölgelerde yaşayan Türk halklarının kültürlerinin, dillerinin, geleneklerinin korunması ve yaşatılması konusunda da çaba gösteriyor."

Panel, soru cevap bölümünün ardından Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru’nun konuşmacılara teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler takdim etmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA