Avustralyalı Bakanının Sözlerine Tepki

Federal Göç Bakanı Dutton'un 'Lübnanlı Müslümanların Avustralya'ya alınması hataydı' ifadesi tepkiyle karşılandı.

Avustralya Federal Göç Bakanı Peter Dutton'un 'Lübnanlı Müslümanların Avustralya'ya alınmasının eski başbakanlardan Malcolm Fraser'ın hatası olduğunu' söylemesi toplumda tepkiye yol açtı.

Dutton'un, parlamentodaki soru cevap oturumunda, 1970'li yıllarda Malcolm Fraser hükümeti döneminde ülkeye kabul edilen Lübnanlı Müslümanları hedef alarak 'Elimdeki bilgilere göre, terörle bağlantılı suçlarla itham edilen son 33 kişiden 22'si, ikinci ve üçüncü nesil Lübnan asıllı Müslümanlardır.' ifadesini kullanması tepkilere neden oldu.

Ana muhalefetteki Avustralya İşçi Partisi Genel Başkanı Bill Shorten, Göç Bakanı Dutton'un Avustralya'daki göçmenler hakkında yaptığı utanç verici yorumları nedeniyle özür dilemesi gerektiğini söyledi. Tepkisini 'Yeter artık.' diyerek dile getiren Shorten, Başbakan Malcolm Turnbull'a bakanın görevden alınması çağrısında bulundu.

Turnbull ise Lübnan asıllı Avustralyalı Müslümanlara ilişkin yorumu nedeniyle toplumun tepki gösterdiği ve görevden alınması talep edilen Dutton'u savunarak bakanı 'düşünceli, kararlı ve şefkatli biri' olarak nitelendirdi.

Lübnan asıllı Müslümanlar, açıklamanın 'cahilce ve rahatsız edici' olduğunu belirtti.

Sydney'de Lübnanlı Müslümanların inşa ettiği Lakemba Camisi yöneticilerinden, İşçi Partisi üyesi Jihad Dib, bakanın sözlerini, 'Bu oldukça olumsuz bir düşünce. Bu tür açıklamaların amacı, milliyetçi gruplara mesaj göndermek. Bu da insanları topluma entegre etmek yerine ayrıştırmayı ve dışlamayı hedefliyor.' diyerek eleştirdi.

Victoria İslam Konseyinden (ICV) yapılan yazılı açıklamada, Dutton'un açıklaması karşısında 'dehşete düşüldüğü' belirtildi. ICV sözcüsü Adel Salman, 'Dutton'un ırkçı yorumları, yalınızca aşırılık yanlılarının sözlerini doğrular nitelikte. Bu sözler, genç Müslümanlara istenmediklerini, Avustralya toplumunda yerlerinin olmadığını hissettiriyor.' dedi.

Avustralya'da 2011 yılında yapılan nüfus sayımına göre yaklaşık 550 bin Müslüman yaşıyor. Avustralya İstatistik Bürosu verileri de bu nüfusun 181 bin 738'ni Lübnan asıllı Müslümanların oluşturduğunu gösteriyor.

Kaynak: AA