Arakanlı Müslümanlardan Diyanete Ziyaret

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: 'Yanı başımızda Halep'te yükselen dumanların arkasından Rohingya görünmüyor. İslam dünyasının pek çok başkentinden ateş yükseldiği için Müslümanlar, sadece o ateşin dumanını görebiliyorlar' 'Oysa arkasında çok daha büyük acıların yaşandığı Rohingya'yı, Myanmar'ı ve Arakan'ı ihmal ediyorlar. Bu ihmal yüzünden Myanmar ve Burma'daki devlet, Müslümanlara olan baskılarını arttırıyor. Yani adım adım tedrici olarak bir yok etme siyaseti güttüğü buradan da görülüyor. Bu durum hepimize çok büyük acı veriyor' Arakan Müslümanlar Birliği Başkanı Dr. Uddin: 'Rohingya Müslümanlarına en çok yardım eden ülke olmasından dolayı Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Bundan onur duyuyoruz. Sizden güç alıyoruz. Uluslararası kurum ve kuruluşlardan Myanmar'a gidecek yardım blokajının kaldırılmasını istiyoruz'

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 'Yanı başımızda Halep'te yükselen dumanların arkasından Rohingya görünmüyor. İslam dünyasının pek çok başkentinden ateş yükseldiği için Müslümanlar, sadece o ateşin dumanını görebiliyorlar. Oysa arkasında çok daha büyük acıların yaşandığı Rohingya'yı, Myanmar'ı ve Arakan'ı ihmal ediyorlar. Bu ihmal yüzünden Myanmar ve Burma'daki devlet, Müslümanlara olan baskılarını arttırıyor.' dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Arakan Müslümanlar Birliği Başkanı Dr. Wakar Uddin'i makamında kabul etti.

Uddin'in gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Görmez, 'Kalbimizde var olan yarayı bize hatırlatmaya geliyorsunuz. Bundan dolayı teşekkür ediyorum.' diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı olarak Myanmar'daki Müslümanlar için ellerinden geleni yapmaya devam ettiklerini söyleyen Görmez, İslam dünyasından bölgede Myanmar'ın içine doğru girebilen tek heyetin Diyanet Vakfının gönderdiği heyetler olduğunu kaydetti. Görmez, 'Biz içeriye yardımlarımızı ulaştırmaya devam ediyoruz. Bangladeş'teki kampa yardımlarımızı ulaştırmaya devam ediyoruz. Kampta yaşayanların çocukların eğitimiyle ilgili projelerimiz devam ediyor. Çevre ülkelerde okuyan Myanmarlı öğrencilere burs katkımız devam ediyor. Ancak bu elbette yeterli değil.' dedi.

Zulüm ve baskıyı ortadan kaldırmanın önemine işaret eden Görmez, bunun da öncelikle bütün dünyanın görevi olduğunu vurguladı. Bu konunun İslam İşbirliği Teşkilatının birinci önceliği olması gerektiğinin altını çizen Görmez, uluslararası kuruluşların fonksiyonlarını kaybettiğini, İslam dünyasının, kendi ülkelerinde yükselen ateşlerin dumanından Myanmar'ı ve Arakan'ı göremediğini ifade etti.

Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yanı başımızda Halep'te yükselen dumanların arkasından Rohingya görünmüyor. İslam dünyasının pek çok başkentinden ateş yükseldiği için Müslümanlar, sadece o ateşin dumanını görebiliyorlar. Oysa arkasında çok daha büyük acıların yaşandığı Rohingya'yı, Myanmar'ı ve Arakan'ı ihmal ediyorlar. Bu ihmal yüzünden Myanmar ve Burma'daki devlet, Müslümanlara olan baskılarını arttırıyor. Yani adım adım tedrici olarak bir yok etme siyaseti güttüğü buradan da görülüyor. Bu durum hepimize çok büyük acı veriyor.'

Arakan'da yaşanan zulümle ilgili kendisine gelen fotoğrafları gösteren ve bu haberlerin medyada yeterince yer bulmadığını vurgulayan Görmez, Müslümanların yaşadığı insanlık trajedisinin karşısında sessiz kalınmasını da 'trajedi' olarak değerlendirdi.

Görmez, ramazanda 16 bin Arakanlı Müslümana insani yardım ulaştırıldığı, Kurban Bayramında da 11 bin kurban kesildiği bilgisini verdi.

- 'Sizden güç alıyoruz'

Arakan Müslümanlar Birliği Başkanı Uddin de bölgede yaşanan son gelişmeler hakkında Diyanet İşleri Başkanı Görmez'e bilgi aktardı.

Uddin, 'Bizleri kabul ettiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum. Rohingya Müslümanlarına en çok yardım eden ülke olmasından dolayı Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Bundan onur duyuyoruz. Sizden güç alıyoruz. Uluslararası kurum ve kuruluşlardan Myanmar'a gidecek yardım blokajının kaldırılmasını istiyoruz.' diye konuştu.

Kaynak: AA