ADÜ'lü Karagülle'nin Tez Çalışması Desteklenecek

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği bu yıl, kentlerin sağlık durumu, kentlerde sağlığı etkileyen etmenler ve sağlıklı kentler ile ilgili alanlarda, yerel yönetimlerin bilimsel bilgiye ihtiyacı olan konularda yapılacak yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin tezlerini desteklemeye başladı.

ADÜ'lü Karagülle'nin Tez Çalışması Desteklenecek
ADÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Arş. Gör. Dr. Derya Karagülle’nin "Aydın İlinde Çevre Sağlığı Eylem Planı Çalışmaları-Çevresel Risk Faktörleri Araştırması" isimli tez çalışması ile birlikten destek almaya hak kazandı.

Çalışmanın danışmanı Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz konuyla ilgkili yaptığı açıklamada “Aydın’ daki çevre kirliliği hakkında kurumsal, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası veriler, bilgiler ve raporlar, sosyal medya, medya haberleri, kişisel bilgiler vb. "büyük veri" mevcuttur. Bu açıdan ilimizde çevresel kirleticilerin sağlığa etkileri konusunda yapılmış çalışmalara ihtiyaç vardır. "Birincil Korunmada Hava Değişkenlerine Yönelik Erken Uyarı Modeli" isimli çalışmamız 2016 yılında tamamlandı. Bu çalışma ile çevre sağlığına yönelik yeni bir çalışma başlatıyoruz. Çalışmamızın Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından desteklenmesi bizleri memnun etmiştir. Bu tür destekler, genç araştırıcıların teşvik edilmesi ve bu alanda yapılacak olan çalışmaların sayısının artması açısından oldukça önemlidir” diyerek destek almaya hak kazanan Dr. Derya Karagülle’yi tebrik etti.

Bilindiği gibi; Dünya Sağlık Örgütü hava, su ve toprak kirliliği, kimyasal maddeler, iklim değişikliği, ultraviole radyasyon gibi çevresel tehlikeleri, 100’ den fazla hastalığın meydana gelmesinde etkili ve tüm bu çevresel tehlikeler, dünya hastalık yükünün yaklaşık dörtte birinden sorumlu buluyor.
Kaynak: İHA