TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan Açıklaması

'Bugün borsada fındıkta fiyatların 10,50 olduğunu görüyoruz. Bu da yükselişe geçtiğini gösterdi ama güven vermiyor. Çünkü bir çıkış yapıp iki aşağı iniyor. İstikrarsız fiyatlar üreticiyi tedirgin ediyor'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, bugün Ordu Ticaret Borsası'nda 50 randımanlı fındığın fiyatının 10,50 lira olduğunu belirterek, 'Bu da yükselişe geçtiğini gösterdi ama güven vermiyor. Çünkü bir çıkış yapıp iki aşağı iniyor. İstikrarsız fiyatlar üreticiyi tedirgin ediyor.' dedi.

Soydan, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındık fiyatındaki istikrarsızlığın bir an önce düzelerek istenilen seviyelere çıkmasını beklediklerini söyledi.

2016 yılı fındık sezonunda, son yılların en düşük rekoltelerinden birinin yaşandığını belirten Soydan, 'Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından rekolte 468 bin ton olarak açıklandı ve en son 420 bin ton olarak da TÜİK'ten bir açıklama geldi. Çünkü Temmuz ayında çok ciddi şekilde fındık dökülmelerini yaşadık.' diye konuştu.

Soydan, fındıkta talebi karşılamayacak bir fındık rekoltesini gördüklerini belirterek, şöyle devam etti:

'Bunun karşılığında fındık sezonu 2016 yılında başladığı zaman eylül ayı içinde 15 lirayı bulan fiyatlar bir anda düşüşe geçerek 9,75 liraya kadar indi. Bu da üretici, üretici temsilcileri ve tüm bölge halkında şok yaratmıştır. Bunlar kabul ettiğimiz fiyatlar değildir. Çünkü fındığın olmadığı bir yılda normal şartlarda en az 15 lirayı bulup da 9,75'e inmesi de gerçekten kabul edilmedi.' diye konuştu.

Fiyatlarda yaşanan düşüş sonrası bölgede çok ciddi tepkiler oluştuğunu kaydeden Soydan, 'Hem üreticiler hem de üretici temsilcileri olarak bizler büyük tepkiler göstermeye gayret ettik. Çünkü bölgemizin tek geçim kaynağı yılda 2,5-3 milyar dolar bir döviz girdisi olan ve yüzde 75'ini ürettiğimiz bir ürünün bu şekilde fiyat istikrarsızlığıyla karşı karşıya gelmesi normal bir şey değildi.' değerlendirmesini yaptı.

- 'Fiyatların gerçek seviyelerine yukarı doğru çıkmasını bekliyoruz'

Soydan, bugün borsada fındık fiyatlarının 10,50 olduğunu belirterek, 'Bu da yükselişe geçtiğini gösterdi ama güven vermiyor. Çünkü bir çıkış yapıp iki aşağı iniyor. İstikrarsız fiyatların gidişi üreticiyi tedirgin ediyor. Çünkü bugünlerde baktığımız zaman bahçeye bakım zamanı geldi. Üreticinin bahçeye girmesi ve kışlık bakımlarını yapması gereken bir dönem ama bunun karşılığında üreticiyi maalesef üzüyoruz. Üretici, 'şu anda fiyatların karşısında bahçeye ben ne yapıp da gireceğim' diye bize serzenişte bulunuyor. Bir an önce fiyatların gerçek seviyelerine yukarı doğru çıkmasını bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.

Serbest piyasa koşularına bakıldığında fındıkta bir fiyat istikrarsızlığının görüldüğünü öne süren Soydan, üreticilerin tek dayanağı ve güvendiğinin devlet olduğunu söyledi.

Soydan, devletin fındık fiyatıyla ilgili çalışma içinde olmasını dilediklerini belirterek, 'Toprak Mahsulleri Ofisi ile beraber fiyatın tekrar normal seviyelere gelmesi ve fındığın müdahale alımları yapılmasıyla ilgili bir çalışma olacağına inanıyoruz. Çünkü fiyatın bu şekilde şekillenmesinde en önemli unsur muhakkak devletin 'ben varım' demesidir. Biz burada üreticiler olarak devletimizin bizim yanımızda olduğunu ve olacağını her zaman biliyoruz.' diye konuştu.
Kaynak: AA