Tıbbi Ve Aromatik Bitki Ticareti

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güldal: 'Tıbbi ve aromatik bitkilerde 180 milyon dolarlık bir ticaretimiz var. Dünya ticaretindeki payımızı arttırmamız gerekiyor'

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, 'Tıbbi ve aromatik bitkilerde 180 milyon dolarlık bir ticaretimiz var. Dünya ticaretindeki payımızı arttırmamız gerekiyor.' dedi.

Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan Güldal, tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili Türkiye'nin bir çok ilinde üretim ve ticaret yapıldığını söyledi. Güldal, bu sektörün büyük potansiyel taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:

'Bu sektör milli tarım projesi içerisine de katılması gereken bir sektör. Ülkemizin marjinal tarım arazilerini değerlendirebilecek üretimlerin başında gelen ürünler, tıbbi ve aromatik bitki tanımına giren ürünlerdir. Hem yurt içinde hem yurt dışında özellikle beslenmenin ve insan sağlığına olan faydalarının giderek daha çok bilinmesiyle bu bitkilerin pazarlaması ve ticaretinde sorun olmayacağına inanıyorum.'

Güldal, 2014'te Seferihisar Orhanlı Köyü'nde tohum dağıtmaya başladıklarını ve İzmir'de 300 dekarın üstünde üretim olduğunu belirterek, 'Şevketi bostan doğadan toplanıp pazarlarda satılan bir bitki iken şu anda üretilen ve üreticisine tohum başına en yüksek geliri sağlayan bir bitki. Bu ürün İzmir’de pazarlarda 15 liradan, İstanbul’da 25 liradan satılıyor. Demek ki üreticilerimize bir şeyleri gösterince, bir şeyleri birlikte yapınca pazarda da sorun yaşanmıyor.' dedi.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya ticaretindeki yerinin 60 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Güldal, 'Tıbbi ve aromatik bitkilerde 180 milyon dolarlık bir ticaretimiz var. Dünya ticaretindeki payımızı arttırmamız gerekiyor. Bu konuda büyük bir potansiyelimizin olduğunu da belirtmek gerekir.' diye konuştu.

Kaynak: AA