Sağlam'dan 'Yenilikçi İK Uygulamaları' Hakkında Açıklama

Türkiye’nin En Etkin 50 İnsan Kaynakları Yöneticisi” listesinde yer alan Turkcell İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Seyfettin Sağlam, CHRO Summit’te yenilikçi İK uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Sağlam'dan 'Yenilikçi İK Uygulamaları' Hakkında Açıklama
Turkcell İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Seyfettin Sağlam, Türkiye’nin En Etkin 50 İnsan Kaynakları Yöneticisi listesinde yer aldı.

DataExpert ve Fortune Türkiye tarafından yapılan araştırmayla belirlenen “Türkiye’nin En Etkin 50 İnsan Kaynakları Yöneticisi”ne, CHRO Summit 2016’da düzenlenen törenle plaketleri verildi.

Turkcell İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Seyfettin Sağlam, listede yerini aldı. Seyfettin Sağlam, BMI tarafından 15 Kasım Salı günü gerçekleştirilen CHRO Summit 2016’da “Yönetim ve İcra Kurullarında İK’nın Rolü” başlıklı panele de katıldı.

İnsan kaynaklarının şirket yönetiminde ve organizasyonunda üstlendiği rollere değinen Sağlam, Turkcell olarak hayata geçirdikleri İK Yeniden projesini hakkında bilgi verdi.

İnsan kaynakları fonksiyonunun mutlu çalışan için doğru yatırımlara imza atması gerektiğini vurgulayan Sağlam, bu yatırımların şirketin genel iş sonuçlarını doğrudan etkilediğini belirtti.

İnsan kaynakları fonksiyonunun benzeşen uygulamalardan sıyrılıp değer yaratması gerektiğini ifade eden Sağlam, Turkcell olarak 2016’da başlattıkları İK Yeniden projesiyle bunu hedeflediklerini söyledi.

Sağlam, “Turkcell İK politikalarının merkezinde, çalışanlarımıza mükemmel İK deneyimi yaşatmak yer alıyor. Bu yaklaşımla sadece bugünü planlamakla kalmıyor; çalışanlarımızın ve işimizin gelecekteki ihtiyaçlarına da odaklanan uygulamaları hayata geçiriyoruz. Tabii bunu yine çalışanlarımızı dinleyerek yapıyoruz. 2016 yılında başlattığımız İK Yeniden inisiyatifi, bu anlayışla şekillendirdiğimiz yeni uygulamaların çatısını oluşturuyor. Bu program altında 14 farklı proje ekibimiz bulunuyor. Projelerimizi, İK bölümünün yanı sıra şirketimizde farklı bölümlerde görev yapan 850’ye yakın çalışanımızın aktif katılımıyla oluşan ekiplerle sürdürüyoruz. Böylece İK süreç ve uygulama tasarımlarında her kademeden çalışanımızın söz sahibi olmasını sağlıyoruz. Bununla birlikte düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz “Açık Kapı İK” toplantılarıyla insan kaynakları süreçlerimizi, çalışanlarımızın görüşlerini alarak yapılandırıyoruz. İşimizle ilgili önemli gelişmeleri gündeme taşıdığımız “Söz Sende” iletişim toplantılarını da düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Üst yönetimin katıldığı bu toplantılarda çalışanlarımız gündemle ilgili görüşlerini paylaşıyorlar" dedi.

"Çalışma hayatı teknolojiyle şekilleniyor, yenilikçi uygulamalarla verimlilik artıyor"

Sağlam, gelişen yeni nesil teknolojilerin günlük hayatı ve iş süreçlerini doğrudan etkilediğini dile getirerek "Standartlar değişirken yeni çalışma biçimleri ve uygulamalar ortaya çıkıyor. Turkcell, çalışanlarının şekillenen bu yeni ortamda daha verimli çalışması için yenilikçi uygulamalar hayata geçiriyor. Mobil çalışma kavramının hayatımızın bir parçası haline geldiğini belirten Sağlam, “Tüm iş süreçlerini tamamen ofis dışından yönetebilecek teknolojik altyapıya sahibiz. Buradan hareketle İK Yeniden çatısı altında mobil ve esnek çalışma modellerini hayata geçirdik. Mobil ve esnek çalışma modelleri, Turkcell çalışanlarına ayın belirli günleri ofis dışından çalışma ya da günlük programlarına göre ofise giriş çıkış saatlerini ayarlama olanağı sunuyor. Yine bu paketle sunulan yarı zamanlı çalışma modeliyle ise Turkcell çalışanları 12 aya kadar yarı zamanlı çalışma olanağı sahip" şeklinde konuştu.

İK Yeniden ile Turkcell çalışanlarının hayatına giren bir başka uygulama ise yeni performans sistemi olduğunu bildireen Sağlam,"Standart ve tek tip performans sistemi yerine çoklu performans yönetimine geçtiklerini belirten Sağlam, “Bu sayede performansı değerlendirmelerini sadece belli dönemlerde gerçekleştirmiyoruz. Şirketin stratejileriyle uyumlu olarak yönettiğimiz,  yıl içinde sürekli geri bildirim almayı destekleyen, çalışanlarımıza hedefleriyle ilgili görevlerin atanmasına imkan sağlayan ve yıl boyunca yaşayan bir sistem oluşturduk” dedi.

"Öncü uygulama UVT"

Üç yıllık stratejik planlamaya paralel bir ödüllendirme modeli olarak başlattıkları Uzun Vadeli Teşvik (UVT) planına değinen Sağlam, konuyla ilgili şu bilgileri verdi; "Turkcell olarak UVT sistemini; hissedarlarımızla ortak menfaat oluşturmak, 3 yıllık stratejik hedeflerimize odaklanarak sürdürülebilir başarıyı desteklemek ve yetenekli çalışanları elde tutmak amacıyla geliştirdik. UVT planları, şirketlerin uzun vadeli stratejik hedeflerine ulaşmak ve hissedarlar ile çalışanlar arasında ortak menfaat oluşturmak amacıyla uygulanan ödüllendirme sistemleridir. ABD ve Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılan bu sistem ülkemizde şirketlerin gündemine yeni girmeye başladığını görüyoruz. Biz de 2016 itibari ile bu sistemi hayata geçirerek sektörümüzde öncü bir adım attık".
Kaynak: İHA