Mali'deki Yerel Seçimler

BM Genel Sekreteri Ban: 'Yerel seçimler sonrasında şiddet olaylarının yaşanmaması için yetkililerin önlem alması gerekiyor'.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mali'de huzurun sağlanabilmesi için yetkililerin önlem alması gerektiğini belirtti.

Ban, yaptığı yazılı açıklamada, dün yerel seçimlerin düzenlendiği Mali'de, seçim sonrası sükunetin hakim olmasının yolunun, hükümetin barış anlaşmasına imza atan taraflarla yapıcı bir diyalog oluşturmasından geçtiğini vurguladı.

Ülkedeki şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla geçen yıl imzalanan barış anlaşmasının uygulamaya konulmasında ciddi gecikmeler yaşandığına işaret eden Ban, bu gecikmelerin seçim sürecini olumsuz etkileyebileceğini kaydetti ve hükümeti barış anlaşmasının şartlarını yerine getirmeye davet etti.

Mali'de şimdiye kadar elde edilen olumlu havanın önemine değinen Ban, 'Yerel seçimler sonrasında şiddet olaylarının yaşanmaması için yetkililerin önlem alması gerekiyor.' ifadesini kullandı.

Ülkede 2012'de başlayan şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla Cezayir'de 2015'te barış anlaşması imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, eylemler düzenleyerek ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.

Kaynak: AA