KİKAP Trabzon Kurucu Başkanı Turan'dan Cinsel İstismar Düzenlemesine Tepki

Karadeniz İlleri Kadın Platformu (KİKAP) Trabzon Kurucu Başkanı Nilgün Turan, TBMM Genel Kurulu’nda cinsel istismar suçundan mağdur ile failin evlenmesi halinde, fail hakkında hükmün açıklanmasın geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenlemeye tepki gösterdi.

KİKAP Trabzon Kurucu Başkanı Turan'dan Cinsel İstismar Düzenlemesine Tepki
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde beraberinde KİKAP Trabzon Yönetim Kurulu Başkanı Aygün Karaduman ve Yönetim Kurulu Üyesi Cansel İpek Şahin ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Turan, Karadeniz İlleri Kadın Platformu KİKAP’ın Trabzon ve Türkiye genelinde çocuk istismarının önlenmesi için çalıştığını söyledi.

Turan “20 Kasım tüm dünyada Çocuğa Karşı Şiddetin Önlenmesi Günü’dür. Çocuk Hakları Sözleşmesi 1986 ‘da imzalanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1990 yılında İmzaladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi gereğince 18 yaşın altındaki tüm çocukların yaşam haklarını ve geleceğini korumakla yükümlüdür. Bütün çocuklar kanun önünde eşittir ve kendini ifade etme hakkına sahiptir. Yeni yasa teklifi 15 yaş altı çocukları hedef almaktadır, alt sınır yoktur ve erken evliliklerin önünü açmaktadır.Tecavüze uğrayan 15 yaş altı kız çocuğunu korumak yerine, tecavüzcüyü madur görmekte ve korumaktadır. Çocuk istismarı vakalarında cezasızlığın önünü açmaktadır” dedi.

Yasanın erken evliliklerin önünü açtığını kaydeden Turan, “Adalet Bakanı Bekir Bozdağ basın açıklamasında geleneksel modelde Romen’lerdeki gibi reşit olmayan çocuklarca yapılan evliliklerden doğan mağduriyeti ortadan kaldırmak üzere bu teklifin bir defaya mahsus 17 Kasım 2016’dan öncesini kapsayacak şekilde hazırlandığını beyan etse de, bu yasa erken evliliklerin önünü açmaktadır. Çocuğa tecavüzün cezasız kalmasına sebep olmaktadır. Bir kız çocuğunun tecavüzcüsüyle evlendirilmesi hükmü toplumumuzda tüm kadınların ve STK’ların derin tepkisini çekmiştir.Tecavüze uğrayan bir çocuğun ruhu ölür. Bir çocuğu tecavüzcüsüyle evlendirmek onu yaşam boyu işkenceye mahkum etmektir.Yasa teklifine göre 12 yaşında bir kız çocuğa tecavüz eden 50 yaşında bir adam 4 yıl sonra o kız çocukla evlenirse, cezai hükümlülükten kurtulmaktadır. Ceza ertelenmektedir. Suçlunun kusuru nedeniyle evlilik sonlandığı taktirde ceza yeniden yürürlüğe girmektedir. Biz Kadınlar Çocuğa Tecavüze, çocukların tecavüzcüsüyle evlendirilmesine ve erken evliliklere karşıyız” diye konuştu.

Kaynak: İHA