Kayıt Dışını Önlemek İçin 1 Milyon Lira Harcandı

Dicle Elektrik Dağıtım, kayıt dışı elektrik kullanımını önlememenin yanında müşterilerine daha kaliteli ve kesintisiz enerji verebilmek için sahadaki çalışmalarının yanında bir dizi yatırımlar da yapıyor. Enerji şirketi, son olarak Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Köseli mevkiinde bulunan işletmelerin kayıt dışı elektrik kullanmasını önleyebilmek için bir milyon lira tutarında önleyici yatırım yaptı.

Kayıt Dışını Önlemek İçin 1 Milyon Lira Harcandı
Dicle Elektrik Diyarbakır İl Müdürlüğü, daha önce de Diyarbakır’da ayda ortalama 1,3 milyon liralık kayıt dışı elektrik kullanan ve bu durumları mahkeme tarafından da tescillenen 10 fabrikanın bir daha kayıt dışı elektrik kullanmaması için 500 bin lira tutarında önleyici yatırım yapmıştı. Kentte bulunan ve yüklü miktarda elektrik enerjisi kullanan işletmelerin kayıt dışı elektrik kullanma imkanını ortadan kaldırmak ve müşterilerine kesintisiz enerji vermekte kararlı olan enerji şirketi, bu kez de kentin en büyük ilçelerinden Bismil’de benzer bir çalışma yaptı. Çırçır, un, yağ gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren 13 fabrika, bir sera ve bir sağlık merkezinin bulunduğu Köseli mevkiinde yer alan yolun sağlı sollu 3 kilometrelik kısmına beton direkli orta gerilim şebekesi tesis edildi.

Kayıt dışına imkan yok

Yapılan kesme işleminin ardından buraya kayıt dışı elektrik kullanımına imkan tanımayacak şekilde 132 beton direk dikilerek, 6 kilometre uzunluğunda iletken, 1.5 kilometre orta gerilim yeraltı kablosu döşendi. Ardından fabrikaların primer ölçü devreleri karayolu üzerindeki hat başlarına taşındı ve fabrikaların arkasından geçmekte olan yaklaşık 4 kilometre kırsal dağıtım hatlarının bir kısmı toplandı, bir kısmı ise deplase edilerek harici hat çeken, ya da çekmesi muhtemel yerlerin hatları iptal edildi.

Bu arada, borcu bulunan 4 işletmenin sahipleri ancak borçlarını ödedikten sonra enerji bağlantısı yapılacağı bildirilerek şirkete davet edildi.

TEİAŞ’tan enerji verildi

Yapılan önleyici yatırımların maliyetinin bir milyon lirayı bulduğunu belirten Dicle Elektrik Dağıtım Diyarbakır İl Müdürü Uğur Yaka, yapılan bu çalışmalar ile mesken müşterileri gibi ticari müşterilerine de kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi vermek olduğunu söyledi.

Yaka, Bismil’de yapılan çalışmalardan söz ederken de "Olası müdahalelere karşı kurulan yeni hatta direk olarak TEİAŞ’tan enerji vermeye başladık. Bu sayede enerji kesintilerin kabinlerden bilgimiz haricinde yapılmasının önüne geçmiş bulunuyoruz. Yaptığımız bu çalışma ile bahse konu işletmelerin sezonluk yaklaşık 10 milyon kWH elektrik tüketimi kontrol altına alındı. Bu da sezonluk 3.5 milyon liralık enerjinin kontrol altına alınması anlamına geliyor’’ dedi.

Kaynak: İHA