Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma Açıklaması

'Çin aslında dünyanın bir numaralı ekonomisi ancak bunu ilan etmesinden diğer ülkeler korkuyor'.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Batılı devletlerin, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkelerinden hoşlanmadığını söyledi.

Zuma, Pietermaritzburg'da, Afrika Ulusal Partisi destekçilerine hitabında, BRICS ülkelerinin küçük ama güçlü bir topluluk olduğunu belirterek Güney Afrika'nın BRICS ülkeleri arasında yer almasının birçok devlet tarafından olumlu karşılanmadığını ifade etti.

'Batı, bizi birer tehdit olarak görüyor.' diyen Zuma, Güney Afrika'nın artık sömürge değil özgür bir ülke olduğunu ve bu durumun bazı ülkeleri memnun etmediğini dile getirdi.

Zuma, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bize ne yapacağımızı söyleyemedikleri için bizden hoşlanmıyorlar. İyi geçinmeye çalışmalarının sebebi de geçmişte sömürmüş olmalarından kaynaklanıyor. Güney Afrika'da yedi kere güven oylaması yapıldı. Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff görevden alındı. Çin'in ekonomisi her yerde iyi ancak kötü olduğu karalamasında bulunuyorlar. Çin aslında dünyanın bir numaralı ekonomisi ancak bunu ilan etmesinden diğer ülkeler korkuyor. Aynı zamanda Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi. Batı, bu nedenle BRICS'in dağılmasını istiyor.'

Zuma, ayrıca BRICS ülkelerinin yeni bir kalkınma bankası kurma yolunda çalışmaları olduğunu hatırlatarak bunun küresel dengeleri daha da değiştireceğine dikkati çekti.

Kaynak: AA