Gebelikte 'Aşı' Hem Anneyi Hem Çocuğu Koruyor

Prof. Dr. Filiz Çayan, gebelikte önleyici aşıların yapılması gerektiğini ifade ederek, "Grip aşısı, gebelere özellikle yapılması önerilen bir aşıdır. Çünkü grip enfeksiyonu gebelikte, normal insanlara göre daha ağır ve ciddi seyreder ve kolayca zatürreye ilerleyebilir. Annede ve bebekte erken doğum riski, akciğer enfeksiyonu ve ölümlere neden olabilir. Gebelikteki grip aşışı bebekleri grip enfeksiyonundan yüzde 63, akciğer hastalığından yüzde 30 ile 50 arası korur" dedi.

Gebelikte 'Aşı' Hem Anneyi Hem Çocuğu Koruyor
Gebelikte yapılması gereken aşılarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan İçel Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Çayan, gebelikte aşı yapılmasının amacının anneyi ve bebeğini enfeksiyonlardan ve bunlara bağlı gelişecek anomalilerden korumak olduğunu söyledi.

Aşıların güvenilirliği ve faydaları hakkındaki yanlış inanışlar nedeniyle gerekli aşıların yapılma oranının hedeflenenin çok altında kaldığını vurgulayan Çayan, gebelikte canlı olmayan aşıların önerildiğini kaydetti.

"Grip aşısı, gebelere özellikle yapılması önerilen bir aşıdır"

Önerilen aşıların başında grip ve tetanos aşısı geldiğinin altını çizen Çayan, "Ayrıca bazı riskli hallerde hepatit aşıları, kuduz aşısı, pnömokok, meningokok ve tifo gibi aşılar da doktor gerekli görüyorsa güvenle gebelere uygulanabilir. Enfeksiyonlar açısından yüksek riskli olan bölgelere seyahat edecek gebelere de, gidecekleri o bölgedeki risklere göre önleyici aşılar yapılması gereklidir. Grip aşısı, gebelere özellikle yapılması önerilen bir aşıdır. Gebelerde grip nedeniyle hastaneye yatış oranı gebe olmayanlara göre daha fazladır. Çünkü grip enfeksiyonu gebelikte, normal insanlara göre daha ağır ve ciddi seyreder ve kolayca zatürreye ilerleyebilir. Annede ve bebekte; erken doğum riski, akciğer enfeksiyonu ve ölümlere neden olabilir. Bu açıdan kadınların gebe kalmadan önce veya gebelikleri sırasında grip aşısı yaptırmaları ile ‘bir taşla iki kuş vurmak’ olarak ifade edebileceğim birçok fayda sağlanmış olur. Hem anne hem de bebek gebelik sırasında ve doğumdan sonra ilk 6 ayda oluşabilecek solunum sistemi hastalıklarına karşı direnç kazanır ve korunur. Gebelikte grip aşısı yaptıran kadınların bebeklerinde grip enfeksiyonunda yüzde 63 ve akciğer hastalığında ise yüzde 30-50 oranında azalma olmaktadır" diye konuştu.

"Gebeliğin 20. haftasında tetanos ile birlikte difteri ve boğmaca aşışı birlikte önerilir"

Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye’deki sağlık otoritelerinin grip mevsiminde tüm gebe ve lohusa kadınlara grip aşışı önerdiğini dile getiren Çayan, "Ayrıca her gebe kadına gebeliğin 20. haftasında tetanos aşısı ile birlikte difteri ve boğmaca aşısı birlikte önerilir. Eğer son 5 yıl içerisinde bu aşılar yapılmış ise şu andaki gebeliğinde hatırlatma amaçlı tek doz aşının yapılması yeterlidir. Lohusalık döneminde ve emzirme sırasında ise tüm aşılar güvenlidir. Kadınların daha sonra bir kez daha gebe kalabilecekleri düşünülerek emzirme döneminde, eksik olan aşıları yapılmalıdır. Aslında ideal olanı doğurganlık çağındaki kadınlarda tüm gerekli olan aşılar, gebelikten en az 1 ay önce tamamlanmasıdır. Aşı hem anne hem de bebek için en önemli koruyucu sağlık hizmeti olduğundan uygulanmaktan kaçınılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA