Erdoğan Öz'den Anne Ve Bebek Ölümlerinin Önlenmesiyle İlgili Açıklama

Adıyaman Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Erdoğan Öz, Adıyaman’da kapsamlı olarak başlatılan Anne ve Bebek Ölümlerini Önlenmesine Yönelik Acil Eylem Planı hakkında açıklamada bulundu.

Erdoğan Öz'den Anne Ve Bebek Ölümlerinin Önlenmesiyle İlgili Açıklama
KHB Genel Sekreteri Uzm. Dr. Erdoğan Öz, Adıyaman’da sağlık alanında ki yatırım ve projelerin yanı sıra toplum sağlığını ilgilendiren önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.



Erdoğan Öz, sağlık alanında daha yaygın ve ulaşılabilinir, daha kaliteli ve hızlı sağlık hizmet sunumu için var olan projelerin yanı sıra yeni uygulamalarla yola devam edildiğini kaydetti.

Fiziken ve ruhen sağlıklı nesillerin yetişmesi amacıyla insan odaklı projelerle yeni ve kalıcı çalışmalar yürütüleceğini belirten Erdoğan Öz, “Sağlık alanında hizmet standardının sürdürülebilirliği, uygulamaya konulacak yeni reformlarla ancak mümkün olabilecektir. Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi adına toplumun tüm kesimlerinin faydalanacağı bu çalışmalarda ilk ve en önemli hedef anne ve bebek sağlığıdır. Anne ve bebek ölümleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilmektedir. Özellikle son yıllarda ölümlerin azaltılması yönünde çok önemli mesafeler kat edilmekle birlikte, arzu edilen seviyelere çekilebilmesi için yürütülen çalışmaların, daha verimli, daha nitelikli, daha sürdürülebilir olacak şekilde sıkı sıkıya sahiplenilmesi, takip edilmesi gerekmektedir. Bakanlığımızın ve bizlerin üzerine hassasiyetle titredikleri bu konunun İlimizdeki en önemli sağlık sorunu olduğu bilinciyle, proje yöneticilerinin ve uygulayıcılarının daha dikkatli ve özverili şekilde çalışmaları gerekmektedir. Gerek Bakanlığımızın yürüttüğü projelerle, gerekse yerelde yürütülen projelerle anne ve bebek ölümlerinin önlenmesi hedeflendiğinden, hem var olan bu projelerin amacına uygun yürütülmesinin takip edilmesi hem de çözüm odaklı yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Sağlık Tesislerimizin kendi iç dinamiklerine uygun olarak anne ve bebek ölümlerini önleyebilme projelerini, programlarını, eğitimlerini, faaliyetlerini vakit kaybetmeden en kısa sürede hayata geçirmeleri en önemli tedbirlerden olacaktır” dedi.

Öz açıklamasının devamında, “İlimiz sağlık yöneticileri, kadın ve çocuk hastalıkları branşlarındaki akademisyenlerinde içinde bulunduğu, anne ölümleri başta olmak üzere anne bebek ölümlerini azaltmak amacıyla tüm sağlık çalışanlarının katılacağı Acil Eylem Planını hayata geçirilmiştir. Eylem planı kapsamında, eğitim şart düsturuyla, ilgili sağlık personellerinin hepsinin NRP (Yenidoğan Canlandırma Programı) eğitimi almaları sağlanacaktır. Bebek Dostu Sağlık Tesislerimizin almış oldukları unvanlar yeniden revize edilerek değerlendirilecektir. Yine Bebek Dostu Sağlık Tesislerimiz almış oldukları unvanın yanında Anne Dostu Hastane unvanını da almaları sağlanacaktır. Bünyesinde Yenidoğan Yoğun Bakım bulunduran Sağlık Tesislerimizin Yenidoğan Bebek Dostu Hastane unvanı almaları için alt yapı çalışmaları başlatılacaktır.

Ayrıca, tüm sağlık tesislerimizin bünyesinde oluşturulan, ‘Gebe Bilgilendirme Sınıfları’ ile doğum öncesi dönemde gebe takibi ve bakımı hakkında bilgilendirme yapılmakta, normal doğuma hazırlık eğitimleri, anne adayına ve gerekirse baba adayına psikolojik destek eğitimleri verilmekte, böylelikle doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası döneme hazırlanılmaktadır.

Yine İlimiz için ilk kez kurulması planlanan Perinatal Merkezin çalışmalarına başlanmıştır. Böylece riskli gebelerimizin takip ve tedavileri bu merkezde yapılacak olup riskli gebelerimizin il dışına gitmelerinin önü kesilmiş olacaktır.

İlimizde başlatılıp Tüm Türkiye’ ye örnek teşkil eden Anne ve bebek ölümlerinin önüne geçmek için Genel Sekreterliğimizce hayata geçirilen ‘Gebe Kartı ve Riskli Gebelik Kartı’ uygulamamız halen devam etmektedir.

Yine 1. basamak sağlık tesislerinden risk tehlikesi düşünülen hastalar için Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce görevlendirilen aile hekimliğince, kadın doğum uzmanları ve aile hekimleri arasında hasta takibi ve geri bildirim yapılabilmesi için Koordinasyon Polikliniği kurulmuştur” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA